STOP THE PRESS!

TTT tuo teatterisesonkiin neljä kiinnostavaa kantaesitystä lokakuussa

Tampereen Työväen Teatterissa on lokakuussa neljä uutta ensi-iltaa, kaikki kantaesityksiä. Larry Davidin komedia Suku on syvältä (Fish in the dark) tulee suoraan Broadwaylta ja nähdään ensimmäisenä Euroopassa TTT:ssä ja Tampereella. Komedian ohjaa Tuomas Parkkinen. Kotimaisia kantaesityksiä on tulossa kolme. Antti Mikkola ohjaa uuden tekstinsä Ei voi auttaa, sori. Lauri Viidan juhlavuoden musiikkinäytelmän Viita 1949 on kirjoittanut Heikki Salo, uutta teatterimusiikkia on säveltänyt Eeva Kontu ja ohjaaja on Sirkku Peltola. Taina West on käsikirjoittanut Ei huono – Jorma Uotinen, jonka ohjaa Maarit Pyökäri.

Suurella näyttämöllä saa Euroopan kantaesityksensä 20.10. Suku on syvältä. Tilannekomediassa perheen patriarkan poismenon myötä ponnahtavat esiin perhesalaisuudet. Suvun nokkapokka on hilpeää seurattavaa. Komediassa huvitellaan täysin rinnoin ihmisten pikkumaisuudella, itsekkyydellä sekä ahneudella – säädyttömyyden rajoja hipoen. Broadwaylla kassaennätykset rikkoneen komedian on kirjoittanut Seinfelt-menestyssarjasta tuttu sitcomin mestari Larry David. Komedian ohjaa Tuomas Parkkinen, lavastajana vierailee Annukka Pykäläinen ja pukusuunnittelijana Jaana Aro. Rooleissa veljeksinä Pentti Helin ja Aimo Räsänen, äitinä Tuire Salenius ja muissa rooleissa Teija Auvinen, Miia Selin, Severi Saarinen, Jaana Oravisto, Auvo Vihro, Matti Pussinen-Eloranta, Emmi Kaislakari sekä vierailijat Ella Mettänen, Ilkka Uolevi, Eeva-Riitta Salo, Catherine Knuutila ja lapsirooleissa vuorottelevat Elsi Hyytiäinen ja Annika Peltola.

Eino Salmelaisen näyttämö valmistui 1924, vain kahdeksan vuotta kirjailija Lauri Viidan syntymän jälkeen. Tiistaina 25.10. tässä historiallisessa miljöössä kantaesitetään Viidan juhlavuoden musiikkinäytelmä Viita 1949. Esitys on herättänyt poikkeuksellisen paljon huomiota, ja syksyn näytäntöjen paikoista on jo valtaosa varattu. Viita 1949 -teoksen on käsikirjoittanut Heikki Salo, musiikin on säveltänyt Eeva Kontu, ja ohjaus on Sirkku Peltolan. Työryhmän muita suunnittelijoita ovat mm. koreografi Virve Varjos, lavastaja Hannu Lindholm, ja puvuista vastaava Jaana Aro. Käsikirjoitusta varten Salo sai käyttöönsä Viidan ennen julkaisemattomia, sodanaikaisia kirjeitä vaimolleen Kertulle. Viidan oma kieli tuleekin esiin dialogissa ja laulujen sanoissa, joihin Salo on sommitellut materiaalia yksityiskirjeistä, romaaneista ja runoista.  Musiikkinäytelmän Lauri Viitana nähdään Tommi Raitolehto, ja muissa rooleissa Petra Ahola, Jari Ahola, Suvi-Sini Peltola, Petra Karjalainen, Jyrki Mänttäri, Juha-Matti Koskela, Eriikka Väliahde, Santeri Helinheimo Mäntylä, Jari Leppänen, Mika Honkanen ja Laura Hänninen. Lisäksi säveltäjä Eeva Kontu johtaa viisihenkistä orkesteria.

Kellariteatterissa saa kantaesityksensä 19.10. Ei voi auttaa, sori. Antti Mikkolan näytelmä on elämänmakuinen ja tunnistettava parisuhdenäytelmä muutoksen ja muuttumisen vaikeudesta. Kaksi veljestä joutuu samaan aikaan elämänsä käännekohtaan. Tuomaksen avioliitto on umpikujassa. Parisuhdetta pitää kasassa enää lapset ja yhteinen omaisuus. Taiteilijaveli Tuomaksen ura on vahvoilla. Kaikki muuttuu, kun hän löytää vaimonsa wc:n lattialta. Sairaalasta tulee hetkeksi veljesten ja heidän elämänsä kohtauspaikka. Näytelmä tuotetaan yhteistyössä Teatteri Telakan kanssa. Teattereissa nähdään erilaiset loppuratkaisut joista toinen ensi kertaa Teatteri Telakan ensi-illassa 2.11. Veljesten rooleissa ovat Samuli Muje ja Antti Mankonen (Teatteri Telakka) ja molempien vaimon roolissa Heidi Kiviharju. Lavastus- ja pukusuunnittelija on Perttu Sinervo.

TTT-Klubilla kantaesitetään lauantaina 15.10. Tampereen Työväen Teatterin uusi tuotanto Ei huono – Jorma UotinenTaina Westin käsikirjoittama tarina kertoo Uotisen kiehtovasta elämänmatkasta Porista Pariisiin, taiteellisesta työstä, kohtaamisista ja ihmissuhteista. Esityksessä yhdistyvät tarina, draamakonsertti ja päähenkilön aseistariisuva karisma.  Syyskaudella kymmenen esityskertaa saavan Ei huonon ohjaa Maarit Pyökäri. Näyttämölle nousevat Jorma Uotisen lisäksi Helena Lindgren sekä sävykäs kamariyhtye Trio Avec, jossa soittavat huippumuusikot Jari Hakkarainen (piano), Petri Ikkelä (harmonikka/bandoneon) sekä Helena Plathan (sello).

Tästä pääset kurkistamaan Tampereen Työväen Teatterin kantaesityksiin.