STOP THE PRESS!

Syysprinssi

Ohjaus ja käsikirjoitus: Alli Haapasalo Anja Snellmanin (ent. Kauranen) Syysprinssi-romaanin pohjalta
Tuotanto: Rimbo Salomaa
Näyttelijät: Laura Birn, Lauri Tilkanen, Johannes Holopainen, Olavi Uusivirta ja Paula Vesala
Arvio: 4/5

Tapahtumat sijoittuvat 80-luvun alkupuolelle, jolloin energinen uusi aalto ja Punk-ilmiö oli saapunut Suomeen. Juhana (Lauri Tilkanen) on varakkaasta perheestä oleva nuori mies, joka unelmoi kirjailijan urasta. Kun hän kohtaa työläisperheestä lähtöisin olevan nuoren naisen Inkan (Laura Birn), rakkaus leimahtaa palavasti. Varsinkin Inka tuntee löytäneensä Juhanasta juuri sen, joka pystyy sytyttämään hänen kirjallisen intohimonsa. Kun hän saa valmiiksi esikoisteoksensa, ongelmat ovat jo syntyneet. Juhana kokee rakastettunsa voimia vievänä ja hänen kirjallisen minänsä varkaana. Pian heidän suhteestaan tulee raastava koettelemus, joka repii kummankin sielua pahasti.

Syysprinssi perustuu Anja Kaurasen (nykyisin Snellmann) samannimiseen romaaniin, joka ilmestyi jo parikymmentä vuotta sitten. Pari elokuvantekijää on kysellyt mahdollisuutta tehdä elokuva tämän romaanin pohjalta, mutta kirjailija on kuitenkin torjunut nämä pyynnöt. Onhan syy ihan ymmärrettävä, sillä vaikka romaani onkin fiktiivinen, niin silti se pohjautuu omankerralliseen tarinaan. Kun ohjaaja-käsikirjoittaja Alli Haapasalo uskaltautui asiaa kysymään Snellmannilta ja käytyään keskusteluja hänen kanssaan, lupa heltisi. Nyt teos on sitten saatu elokuvan muotoon.

Kun näin tämän elokuvan ensimmäistä kertaa, se ei heti herättänyt kovin kummoisia tuntemuksia. Se ei tarkoita, että elokuva olisi huono, vaan se avautui minun päässäni kuin ruusun lehdet pikku hiljaa. Aloin huomaata, että Haapasalo ei päästänyt minua aivan helpolla, vaan jätti sopivasti tunteita liekitettäviksi. Vaikka tällainen 90-luvun rakkaustarina olisi pitänyt aikoja sitten tehdä, niin kuitenkaan Syysprinssi ei ole sidoksissa mihinkään tiettyyn aikaan. Toki puvustukset ja lavastukset vievät katsojan ajassa taaksepäin, mutta tarinassaan se on kuitenkin ajaton. Ennen kaikkea tämä on kahden näyttelijän suoranainen show, sillä vaikka monta hyvää roolisuoritusta elokuvassa nähdäänkin, niin Birn ja Tilkanen ovat suvereeneja rooleissaan. Varsinkin Birn tekee uransa hienoimman roolisuorituksen. Hänessä on juuri sellaista karismaa ja herkkyyttä, jota Inkan hahmo kaipaa – juuri sitä taiteellista olemusta. Tilkasen pienillä eleillä tekemä, henkisesti rikkoutuva rooli tasapainottaa Inkan roolia ja tarinaa.  Syysprinssi on kelpoa romanttista draamaa suurella sydämellä.

Lisämateriaalina traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2017

Traileri: