STOP THE PRESS!

Näytelmä joka menee pieleen (The Play That Goes Wrong)

Kuvaaja: Harri Hinkka Kuvassa: Matti Hakulinen, Risto Korhonen, Ville Majamaa, Arttu Ratinen, Lari Halme, Pia Piltz

Kuvaaja: Harri Hinkka
Kuvassa: Matti Hakulinen, Risto Korhonen, Ville Majamaa, Arttu Ratinen, Lari Halme, Pia Piltz

Esitys: Tampereen Teatteri Päänäyttämö 14.10.2016
Ohjaus: Mika Eirtovaara

Käsikirjoitus: Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields
Suomennos: Mikko Koivusalo
Lavastussuunnittelu: Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu: Mari Pajula
Rooleissa: Lari Halme, Mari Turunen, Pia Piltz, Matti Hakulinen, Ville Majamaa, Risto Korhonen, Arttu Ratinen, Tomi Alatalo
Arvio: 5/5

Tervetuloa Polyteknisen Draamaseuran teatteriesitystä katsomaan! He esittävät perin brittiläisen jännitysnäytelmän, Murha Haverhamissa. Luvassa on siis agathachristiemäistä kartanojännitystä, jossa selvitellään Charles Haverhamin (Jouni Kajava) murhaa. Tutkimuksia johtaa tarkastaja Carter, jota esittää teatteriseurueen johtaja ja näytelmän ohjaaja Risto Korhonen. Jokaisella talossa olevalla on jokin syy murhata Charles. Tämän kouluaikainen ystävä Thomas Collymoore (Roope Kakkonen) on tullut kaveriansa tapaamaan ja hänen sisarensa Cecil (Sanna Bäckström) on menossa kihloihin Charlesin kanssa. Kuvioissa heiluu myös vainajan veli Cecil (Martin Willebrandht), jolla ei ole täysin puhtaat jauhot pussissa, sekä hovimestari Perkins (Henry Leuto) ja puutarhuri Arthur (Martin Willebrandht). Ennen kuin murhaaja on saatu selville, on näytelmäkin mennyt… pieleen.

Tämä Lontoossa menestyksekkäästi pyörinyt ja arvostetulla Olivier-palkinnolla palkittu näytelmä on jotain, joka todella pistää katsojan ulvomaan naurusta. Kyseessä on hyvin fyysinen komedia, sillä melskeessä todellakin sattuu ja tapahtuu. Näyttelijät joutuvat fyysisesti suoriutumaan monista asioista, joista nyt en sen enempää mainitse, ettei tule liikaa lipsautettua. Jos muistatte vanhat Chaplinin, Buster Keatonin tai Paksukaisen ja Ohukaisen fyysiset komediat vuosisadan alusta, niin niistä tuttuja elementtejä hyödynnetään erittäin lahjakkaasti. Esitys on siirretty sellaiseen muotoon, että se koskettaa paremmin suomalaista teatteriyleisöä. Kuten käsiohjelmassa mainitaan, tehtäessä on pyritty kunnioittamaan alkuperäisen version ajatusmaailmaa. Vaikka brittiläistä fyysistä komiikkaa onkin vahvasti mukana, niin dialogi on mitä loistavinta. Suomennoksesta vastannut Mikko Koivusalo on saanut jokaisen sanan ja virkkeen todella kutkuttamaan katsojien nauruhermoja. Huomasin lähes tulkoon itsekin nauravani niin, että meinasin penkiltä pudota.

Näyttelijävalinnat ovat osuneet täysin nappiin. Rooleihin on pestattu talon parhaat taiturit, jotka osaavat todella saada yleisön viihtymään. Se oli todella yllättävää, kuinka vauhdikkaasti heiltä sujuvat nuo fyysiset temput, joita mukana todella runsaasti on. Varsinkin Ville Majamaa joutuu pariin otteeseen hyvinkin kiperään tilanteeseen, eikä Mari Turusella tai toisellakaan naispääosan esittäjällä Pia Piltzillä helppoa tulee olemaan. Kaikki Lari Halmeesta Tomi Alataloon tekevät omat hillittömät roolisuorituksensa ja jokainen hahmo on omalla tavallaan pääroolissa. Muutenhan näytelmä ei menisi pieleen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net