STOP THE PRESS!

Larin Paraske -palkinto saamelaiselle joikutaiteilija Ingá-Máret Gaup-Juusolle

Ingá-Máret Gaup-JuusoKalevalaisten Naisten Liitto on myöntänyt Larin Paraske -palkinnon joikutaiteilija Ingá-Máret Gaup-Juusolle.  Palkinto myönnetään vuosittain runonlaulajien perinteen jatkajalle. Palkinto luovutetaan Suomen kansallismuseossa Helsingissä lauantaina 15.10.2016 klo 13 Naiskuva meillä ja muualla -seminaarissa.

– Larin Paraske -palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, joka jatkaa runonlaulajien kulttuuriperintöä nykyajassa. Enontekiön Karesuvannolta kotoisin oleva Ingá-Máret Gaup-Juuso joikaa saamelaisen perinteen pohjalta luoden uutta ja kiehtovaa musiikkia.

– Samaa sukua -teemavuonna halusimme nostaa esiin saamelaisen kulttuuriperinnön, joka on yksi Suomen alueen yhä elinvoimaisista alkuperäiskulttuureista. Ingá-Máret Gaup-Juuso tuo omat juurensa esiin aidosti ja luonnollisesti omalla äidinkielellään saamenkielisinä joikuina. Hän koskettaa ja puhuttelee yleisöä niin omassa yhteisössään kuin myös kielirajoja ylittäen, perustelee Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja, dosentti Ildikó Lehtinen tunnustusta.

– Perinne on kivijalka. Joikujen lyriikat ovat osa saamelaisten kirjallisuutta. Lyriikoissa käytetään usein metaforia ja vertauksia. Uusia joikuja teen sen takia, että joikuperinne säilyisi. Inspiraationa ovat saamelaisten perinteet ja luonto, kertoo Ingá-Máret Gaup-Juuso.  Vanhoissa joiuissa lyriikka on erityisen tärkeää, sillä se säilyttää ikivanhaa muistitietoa kulttuurista, ihmisistä, suvuista ja paikoista. Ingá-Máret Gaup-Juuso esiintyy Pohjoismaissa ja tekee yhteistyötä muiden pohjoismaisten muusikoiden kanssa. 

Larin Paraske oli inkeriläisistä runolaulajista kuuluisin ja saavutti kansantaiteen ikonin aseman jo aikalaistensa keskuudessa. Larin Paraske -palkintoa on jaettu vuodesta 1996 lähtien. Palkinnon saajia ovat mm. runoilija Jenni Haukio 2015, kirjailija, ohjaaja Juha Hurme 2014, vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard 2013, runolaulaja, MuT Ilona Korhonen 2012, urheilutoimittaja Antero Mertaranta 2011, kansanmuusikko Sari Kaasinen 2010, runoilija Heli Laaksonen 2009, toimittaja, kirjailija Umayya Abu-Hanna 2008, kirjailija Anna Kortelainen 2007, näyttelijä Eila Roine 2006, rap-muusikko Mariska 2005. 

Kalevalaisten Naisten Liitto on valtakunnallinen kulttuurijärjestö, joka edistää suomalaisen kulttuuriperinnön soveltamista nykykulttuuriin. 60 jäsenyhdistyksessä on noin 4 000 jäsentä. Liitto omistaa Kalevala Koru Oy:n.