STOP THE PRESS!

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!Ohjaus: Rike Jokela
Käsikirjoitus:, Aino Havukainen, perustuu Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomiin hahmoihin

Tuotanto: Riina Hyytiä, Max Malka
Näyttelijät: Antti Holma, Riku Nieminen, Eedit Patrakka, Sulevi Peltola, Pirjo Lonka, Mari Lehtonen, Ville Myllyrinne, Tommi Korvela

Arvio: 4/5

Kahdeksanvuotias vuotias Veera (Eedit Patrakka) kutsuu Outolassa asuvat ystävänsä Tatun ja Patun käymään luonaan Helsingissä. Äiti (Mari Lehtonen) ei usko tytön juttuja ja pitää kavereita mielikuvitushahmoina. Kun nämä kaksi omaperäistä kaverusta saapuvat juna-asemalle, he eksyvät heitä vastaan tulleesta ystävästään ja hänen äidistään. Matka Veeran kotiin ei olekaan niin yksinkertainen kuin luulisi, vaan he joutuvat kohtaamaan monenlaisia kommelluksia, kuten tapaamaan Stockmannilla joulupukin ja tiukkamielisen vartijan.

On myönnettävä, että Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomat huippusuositut Tatu ja Patu ovat itselleni olleet ennen tätä elokuvaa aivan tuntemattomia hahmoja. Mutta haasteita pitää olla, joten tuumasta toimeen ja katsomaan filkka. Itseasiassa näistä kahdesta hassusta hahmosta tulee todella mieleen vanhan ajan sarjakuvahahmot. He yrittävät tehdä parhaansa, mutta hommat menevät kuitenkin kohelluksen puolelle. Siinä mielessä Holman ja Niemisen valinta rooleihin on hyvä ratkaisu, sillä vaikka he hörhöilevät, niin typeryksiä he eivät ole, vaan positiivisia. Elokuvan vakuuttavimman roolisuorituksen tekee kuitenkin Veeraa esittävä Patrakka. Tämä Tiina Lymin Äkkilähdössä vakuuttavasti roolinsa tehnyt nuori näyttelijätär on todella luonnonlahjakkuus. Hän on sisäistänyt roolinsa erinomaisesti ja tekee sen tässäkin luonteikkaasti. Kirjasarjan toinen luoja Aino Havukainen on toiminut käsikirjoittajana. Yllättävän hyvin ensikertalaiseksi hän on onnistunut sitä viemään eteenpäin, mutta pientä loppuviilausta olisi kuitenkin tarvittu, sillä muutama turha hahmo ja juonenkäänne on jäänyt muukaan. Näin sanoo keski-ikäinen pömppömahainen setä, mutta eihän tämä ole minulle tehty elokuva, vaan lapsille. Siinä mielessä kokonaisuus toimii juuri niin kuin sen pitääkin: Sopivasti lapsenmielistä huumoria, hieman vauhtia ja ennen kaikkea hyvää mieltä. Tätä kaikkea tarjoaa Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2017

Traileri: