STOP THE PRESS!

Kansallisteatteri juhlistaa Suomen satavuotiasta itsenäisyyttä upealla ohjelmistolla

Kevätkaudella 2017 Kansallisteatterissa nähdään merkittäviä klassikkoja ja kiinnostavia kotimaisia uutuuksia. Taiteellisen teatterin ohjelmistolinjaus jatkuu tinkimättömänä.

”Teatteri on yhteiskunnallisten ilmiöiden tarkastelun foorumi ja yhteisen todellisuutemme peili. Kansallisteatteri juhlistaa satavuotiasta Suomea huippuunsa jalostetulla taiteellisella ohjelmistolla, jossa näkyvät niin historialliset aiheet kuin myös nykyajan ilmiöt ja tulevaisuuden haasteet. Viimeisten vuosien katsojalukumme osoittavat, että ihmiset tunnistavat laadukkaan taiteen ja hakeutuvat sen äärelle. Uskon, että juhlaohjelmistomme tarjoaa katsojalle ajatteluun haastavaa, elämyksellistä teatteritaidetta”, pääjohtaja Mika Myllyaho linjaa.

Kansallisteatterin juhlavuoden 2017 avaa Suurella näyttämöllä William Shakespearen mestariteos Macbeth. Janne Reinikaisen tuore ohjaus nostaa shakespearelaisen elämän peilin kohti ihmiskunnan tulevaisuudenkohtaloa. Esitys tutkii ihmisen suhdetta luontoon sekä sitä, millaisia vaikutuksia ihmisen toiminnalla on ympäristölle.  Päärooleissa loistavat teatterinäyttämölle palaava Antti Luusuaniemi ja 25-vuotista taiteilijauraansa juhliva Katariina Kaitue. Muissa rooleissa nähdään Tero Koponen, Sonja Kuittinen, Pihla Maalismaa, Fanni Noroila, Seppo Pääkkönen ja Esko Salminen. Livemusiikilla on tulkinnassa merkittävä osa, ja sen säveltää musiikin moniosaaja Timo Hietala ja esittää Joakim ”Jusu” Berghäll. Ensi-ilta on Suurella näyttämöllä 8. maaliskuuta.

Marko Tapion
unohdettu, suuri suomalainen romaaniklassikko Arktinen hysteria nähdään teatterinäyttämöllä nyt ensimmäistä kertaa. Teoksen myötä myös pitkän linjan teatterintekijä Atro Kahiluoto debytoi Kansallisteatterissa. Syvältä kouraiseva näytelmä kertoo sosiaalisen nousun hinnasta, koston loputtomasta kierteestä ja yksilön paikasta historian tulvavirrassa. Tapion neliosaiseksi suunnittelemasta romaanisarjasta ehdittiin julkaista hänen elinaikanaan kaksi. Puhuttelevalla, arvoituksellisella tavalla keskeneräiseksi jäänyt suurteos antaa tilaa kiehtoville tulkinnoille. Juha-Pekka Hotisen ja Kahiluodon dramatisoima näytelmä hyödyntää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta löytyneitä, entuudestaan tuntemattomia Tapion luonnoksia. Arktinen hysteria kantaesitetään Pienellä näyttämöllä 1. maaliskuuta ja rooleissa ovat Tarja Heinula, Esa-Matti Long, Heikki Pitkänen, Annika Poijärvi, Taisto Reimaluoto, Marja Salo, Timo Torikka ja Timo Tuominen.

Pasi Lampela ohjaa ja kirjoittaa Willensaunaan Granadan, jonka rooleissa säkenöi näyttelijäpari Sari Puumalainen ja Risto Kaskilahti. Granada on draamakomedia eriparisista unelmista, työlleen omistautuneiden ihmisten mutkikkaista suhteista ja kohtaamisista tämän päivän Euroopassa. Esityksen livemusiikista vastaa 22-Pistepirkko -yhtyeestä tuttu PK Keränen. Granadan kantaesitys on Willensaunassa 15. helmikuuta.

Ruska Ensemblen, Jarkko Lahden ja Ari-Pekka Lahden Arktinen Odysseia kutsuu mukaan ainutlaatuiselle matkalle Grönlannin jäätikölle, Siperian taigalle ja Saamenmaan tuntureille. Näyttämöllä hantimyytit kohtaavat inuiittien maskitanssin, arktiset laulut saamelaisen nykyrunouden ja monikansallinen ensemble toisensa. Nuoret taiteilijat eri puolilta pohjolaa kertovat kokemuksiaan, muistojaan ja tuntemuksiaan. Luvassa on näyttämöleikki ja moderni peijaisjuhla, johon myös katsojat saavat halutessaan osallistua. Kantaesitys on Willensaunassa 9. maaliskuuta. Esiintyjinä nähdään muiden muassa Niillas Holmberg, Connie Kristoffersen ja muusikko Tuomas Rounakari. Teos on osa Suomi 100 -ohjelmistoa.

Marko Järvikallaksen uusi, trillerimäisen tiukasti kirjoitettu draama Äidin rakkaus vie rakkauden pimeälle puolelle. Raadollisen tosi ja käänteissään shokeeraava näytelmä kertoo läheisriippuvuudesta, kohtuuttomat mittasuhteet saavasta elämänvalheesta ja vallankäytöstä. Syvältä riipaisevan teoksen kantaesityksen ohjaa 3. maaliskuuta Omapohjaan Liisa Mustonen. Rooleissa ovat Kristiina Halttu, Markus Järvenpää ja Petri Manninen.

Kansallisteatterin itsenäisyyden juhlavuoden suurprojekti on moniääninen, rohkea ja energinen musiikkiteatterihanke Karavaani 2017, joka huipentuu kahteen Suuren näyttämön esitykseen toukokuussa. Karavaani kulkee puolentoista vuoden matkan, jonka aikana taiteen ammattilaiset, opettajat, opiskelijat ja harrastajat kohtaavat erilaisissa työpajoissa, ryhmissä ja keskusteluissa. Kun erilaiset ajatukset, mielipiteet, kielet, sukupolvet ja tavat tehdä taidetta törmäävät, syntyy uutta musiikkia, teatteria, tanssia, tekstejä ja sirkusta. Yhdessä pohditaan, mitä osallistujat ajattelevat Suomesta ja maailmasta juuri nyt. Entä millaisena he näkevät tulevaisuuden? Projektin primus motorina toimii näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Jemina Sillanpää, jonka lisäksi työryhmässä vaikuttaa monipuolinen ryhmä taiteilijoita.

Yhteistuotantoja ja vierailuja

Vera Kiiskinen debytoi Kansallisteatterissa ohjaaja-käsikirjoittajana draamalla, joka pureutuu ikuiseen mysteeriin: rakkauden mahdollisuuteen ja mahdottomuuteen. Sisäistetyt teoriat rakkaudesta on tarkkanäköinen kuvaus lähtökohtaisesti onnellisten ja tasa-arvoisten ihmisten parisuhdekriisistä. Tiheätunnelmaisen mutta myös koomisesti sivaltavan esityksen rooleissa ovat Sanna-June Hyde ja Ilkka Villi sekä Kaija Kiiski, Irina Pulkka ja Jari Virman. Näytännöt nähdään Omapohjassa tammikuun 2017 aikana.

Red Nose Companyn Punaisen viivan valtakunnallisen Suomi 100 -kiertueen avaa vierailu Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 19. ja 20. tammikuuta.

Tammi-maaliskuun näytäntöjen liput tulevat myyntiin torstaina 20. lokakuuta.

Lähde: Kansallisteatteri