STOP THE PRESS!

Sausage Party

Ohjaus: Conrad Vernon, Greg Tiernan
Käsikirjoitus: Kyle Hunter, Ariel Shaffir, Seth Rogen, Evan Goldberg
Tuotanto: Megan Ellison, Seth Rogen, Evan Goldberg, Conrad Vernon
Ääninä: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny McBride, Craig Robinson, Paul Rudd
Arvio: 2/5


Oletko koskaan miettinyt, millainen on kaikenlaisten ruokien henkinen elämä? Jos tämän mainitsee ääneen ja varsinkin ruokakaupassa, niin kysyjää pidetään ihan tärähtäneenä – vaan ei tämän elokuvan jälkeen. Tervetuloa mukaan Shopwellin supermarketiin, jossa vihannekset, hedelmät, einekset ja kaikki muutkin ruuat asustelevat omilla hyllyillään. Joka aamu kajautetaan yhteislaulue, jotta saadaan tsemppi päälle ja jotta jokaisen oma jumala (siis asiakas) valitsisi juuri tämän päästäkseen kaupan oven ulkopuolelle tuonpuoleiseen elämään. Pitkänhuiskea nakki Frank (Seth Rogen) on ihastunut toisella hyllyllä asustelevaan hod dog -sämpylä Brendaan (Kristen Wiig). Kun kummankin ”kämppäkaverina” ovat tiukkapipoiset kaverukset, on heidän romanssinsa melko kesyä. Eräänä päivänä kauppaan palaa ”turpiinsa saanut” sinappipurkki, joka paljastaa Frankille, ettei ovien ulkopuolella olekaan sellaista tuonpuoleista elämää, kuin mitä he ovat kuvitellut. Pian hän ryhtyy etsimään vastausta olemassaololleen ja siihen, mitä ovien ulkopuolella oikeasti tapahtuu.

Aikuisille tarkoitetut animaatiot ovat yllättävän harvinaista herkkua. Parisenkymmentä vuotta sitten valmistunut South Park: Isompi, pidempi ja leikkaamaton oli jotain sellaista, joka pisti koko pakan uusiksi. Toiset siitä mielensä pahoittivat ja toiset ilahtuivat suuresti, kun kerrankin isolla kankaalla heitetään hurttia huumoria. Tuon elokuvan jälkeen onkin ollut tällä rintamalla sitten hivenen hiljaisempaa. Hörhökomedioista tuttu Seth Rogen yhdessä kamunsa Jonah Hillin ja kumppaneiden kanssa ovat työstäneet omaperäisen tarinan ruokien sielunelämästä. Rogen itse on toiminut yhtenä käsikirjoittajana ja sen myös huomaa. Mitä härskimpi juttu, sitä paremmat pierunaurut. Tai sitten ei. Vaikka aineksia älykkäästi hervottomaan härskiviihteeseen olisi ollut tarjolla, niin niitä ei kuitenkaan kunnolla onnistuta hyödyntämään. Siksi lähes puolitoistatuntinen pläjäys jää keskinkertaiseksi, eivätkä ne muutamat hauskat jutut jaksa kannatella touhua. Disney-animaatioiden musiikin nykylegendana tunnetun Alan Menken on yhdessä  Christopher Lennertzin kanssa tehnyt kunnon parodiaa tutuista animaatioelokuvien soundtrackeista. Valitettavasti Sausage Party jää lähinnä fuketifakääsholes-elokuvaosaston syviin uumeniin.

Lisämateriaalina mm. epäonnistuneita kohtauksia ja useita making of -dokumentteja.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2017

Traileri: