STOP THE PRESS!

Miss Saigon – 25th Anniversary Performance

Miss SaigonTaltiointi: Lontoon Prince Edward Theatre, 22.9.2014
Ohjaus: Laurence Connor, Brett Sullivan

Musiikki: Alain Boublil
Sanat: Claude-Michel Schönberg
Libretto: Alain Boublil, Richard Maltby

Tuotanto: Cameron Mackintosh
Pääosissa: Eva Noblezada, Jon Jon Briones, Alistair Brammer, Hugh Maynard, Tamsin Carroll, Rachelle Ann Go
Arvio: 4/5

Tapahtumat sijoittuvat 70-luvun Saigoniin. Pienestä vietnamilaisesta kylästä kotoisin oleva Kim (Eva Noblezada) pääsee töihin limanuljaskamaisen ”Insinöörin” (Jon Jon Briones) omistamaan baariin, jossa amerikkalaissotilaat tulevat viettämään aikaansa juopotellen ja hyödyntäen talon ”muuta tarjontaa”. Eräänä iltana baariin saapuu Chris (Alistair Brammer), nuori sotilas, joka rakastuu tähän sielultaan puhtoiseen nuoreen naiseen. Molemmista tuntuu siltä, että heidät on luotu toisilleen. Tulee kuitenkin päivä, jolloin Chrisin on palattava takaisin kotiin. Hän haluaa ottaa Kimin mukaansa , mutta hukkaa morsiamensa suureen väkijoukkoon. Vuodet vierivät, eikä Kimin rakkaus amerikkalaiseen miehensä ole kaikonnut, vaikka tämä onkin omalla tahollaan mennyt naimisiin. Kun Chris saa kuulla ystävältään Kimin olevan elossa, uusi vaihde draamassa alkaa – ja se ei voi päättyä hyvin.

Syyskuun 20. päivänä 1989 sai lontoolaisessa Drury Lanen teatterissa ensiesityksensä menestyksekkään Les Misérablesin tekijöiden tuolloin uusin musikaali. Kuten arvata saattaa, kun taustalla löytyy jo tuolloin supertuottajana tunnettu Cameron Mackintosh, niin esitys sai taatusti huomiota ja sitä kautta myös kassakoneet kilisivät. Parisen vuotta sitten juhlittiin isosti tämän Giacomo Puccinin oopperan Madame Butterflyhin perustuvan musikaalin 25-vuotisjuhlia Mackintoshin omassa teatterissa, Prince Edwardissa. Paikalle oli runsaan yleisön lisäksi saapunut myös alkuperäisesityksen esittäjiä, mutta siihen palataan hetken kuluttua.

Tämä on niitä harvoja musikaaleja, joita en ole nähnyt ennen taltioinnin katsomista. Enkä aiemmin pystynyt produktion nimeä yhdistämään yhteenkään esityksen lauluista. Miksikö? Siinä missä Les Misérablesista moni kappale on jäänyt elämään yksittäisinä esityksinä, Miss Saigonin kanssa sellaista ei ole ollut. Itseasiassa tässä kappaleet todella ovat kiinni toisissaan, enemmän kuin Boublilin ja Schönbergin aiemmassa teoksessa. Siinä mielessä katselin ja kuuntelin tätä hyvin avoimin mielin. Kun pohjana käytetty Puccinin traagisen oopperan ’punaista lankaa’, niin arvata saattaa, ettei teos välttämättä sovellu kepeiden musikaalien ystäville – sen verran tummasävytteisiä väristyksiä tarjotaan. Liian tosikkomainen Miss Saigon ei kuitenkaan ole, siitä pitää huolen riemukas baarinomistaja ”Insinööri” omalla karkealla tyylillään.

Kimin rooliin valittu Eva Noblezada tekee uskomattoman hienon tulkinnan herkästä ja muihin hahmoihin verrattuna puhtoisesta henkilöstä. Hänen äänensä soi erittäin kuulaasti ja paikoitellen se särkyy juuri niin, kuin Kimin hahmon tunteet ovat riekaleina. Chrisiä esittävä Alistair Brammer on juuri sellainen kuin nuoren jenkkisoltun pitääkin olla ja komeasti hän roolinsa vetääkin. Jos tämän hahmon rooli olisi tehty isommaksi, niin hän taatusti varastaisi koko shown. ”Insinööriä” esittävä Jon Jon Briones on mieletön. Hän on kuin Disneyn Aladdin -animaatiosta tuttu lampunhenki, joka muuttuu juuri sellaiseksi tyypiksi kuin tilanne vaatii. Jopa pelkuriksi. Ennen kaikkea mies tekee todella lasvegasmaisen waynenewtonmaisen vedon laulaessaan kappaleen American Dream. Siinä, jos missä on suoranaista hauskuutta.

Lisämateriaalina on tarjolla huikea gaalafinaali. Lavalle saapuvat alkuperäisesiintyjät esittämään muutaman ”highlightin” musikaalin suurimmista kappaleista. Lea Salonga, Simon Bowman ja Jonathan Pryce esiintyvät yhdessä heidän tunnetuksi tekemien hahmojensa uusien esittäjien kanssa. Lopuksi amerikan raudalla lavalle saapuvat tuottaja Mackintoshin kanssa musikaalin tekijät Boublil ja Schonberg. Loppu onkin sitten sanojen ja samppanjalasien kilinää.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2016

Traileri: