STOP THE PRESS!

Mafia III

Mafia IIITekijä: Hangar 13, 2K Czech
Julkaisija: 2K Games
Arvosana: 3,5/5

Miltä kuulostaisi 25 tuntia kestävä, juonenkäänteitä täynnä oleva, 60-luvulle sijoittuva mafiaelokuva, jonka ääniraitakin on täyttä rautaa? Ja jossa kaiken lisäksi pääosan esittäjän tekemisiä kontrolloit sinä itse? Hyvältä – ja ihan maistuva paketti Mafia III onkin. Viimeisimmät GTA-pelit ovat sijoittuneet nykyaikaan, vaikka menneisyyteen sijoittuvista osista ovat monella ne lämpimimmät muistot. Mafia III vie avoimen maailman rikosseikkailut rokkaavalle, räkäiselle, rämeiselle ja rämisevälle 60-luvulle – ja sen puolesta homma toimii.

Lincoln Clay palaa Vietnamin sodasta kotikonnuilleen New Bordeauxiin ja vastaanotto on lämmin, kunnes ilmapiiri ja kaupunkia hallitsevien ryhmittymien kitkat käyvät miekkoselle selviksi. Sodassa Lincoln on saanut sen verran selkärankaa, etteivät rasismi tai yhteenotot paljon miestä hetkauta. Useamman juonimutkan kautta asiat kärjistyvät tilanteeseen, jossa Lincoln päättää pistää asiat kerralla kuntoon ja ryhtyy raivaamaan kilpailijoita tieltään. Loppu tarjoaa vielä muutaman yllätyksen.

Aivan aluksi Mafia III esitteli sekä hyviä, että huonoja puoliaan. Pelin lataaminen ja asentaminen PS4:lle kesti aivan tolkuttoman kauan ja heti ensimmäisessä kohtauksessa törmäsin kahteen pelimaailman bugiin. Toisaalta, heti kun päästiin syvän etelän kaduille ajamaan autoa ja sitten tositoimiin raharyöstössä, olivat peruspalikat miellyttävästi kohdallaan. Teknisen loppuhionnan, tekemisen monipuolisuuden  ja yksityiskohtien määrän kanssa Mafia III ei ole samalla tasolla kuin GTA V, mutta selvästi 2K on lähtenyt tosissaan avoimen maailman pelien herruudesta taistelemaan. Ja se ääniraita, aijai se ääniraita.

Mafia III on uskollisesti toteutettu ajankuva 60-luvusta, vaikka useimmat henkilöt ja paikat ovatkin saaneet todellisuudesta vain inspiraatiotaan. Se ei kaihda näyttää niitä asenteita, jotka 60-luvulla vallitsivat, ei kaihda väkivaltaa, eikä pyytele anteeksi f-sanojen suoltamista. Vaikka suvantokohtia, tönkköä tekoälyä ja tylsiä toistuvia tehtäviä löytyykin, se on vahvan tarinansa myötä lopulta enimmäkseen viihdyttävä pelielämys – täysi-ikäiselle. En ole aiempia Mafia-sarjan pelejä pelannut, mutta kaveripiirin kuhinan perusteella ykkösosa pitänee pistää jossain välissä pitkään varteen.

Aulis Stellan for smackthejack

Kuva (c) 2K Games