STOP THE PRESS!

Così fan tutte

Cosi fan tutteTaltiointi: Royal Opera House, Lontoo. 17.10.2016
Musiikki: Wolfgang Amadeus Mozart

Libretto: Lorenzo da Ponte
Ohjaus: Jan Philipp Gloger
Lavastus: Ben Baur
Puvustus: Karin Jud
Valosuunnittelu: Bernd Purkrabek
Dramaturgia: Katharina John
Kapelimestari: Semyon Bychkov
Kuoro: Royal Opera Chorus
Konserttimestari: Peter Manning
Orkesteri: Orchestra of the Royal Opera House

Solistit: Corinne Winters, Angela Brower, Daniel Behle, Alessio Arduini, Johannes Martin Kränzle, Sabina Puértolas
Arvio: 3,5/5

Don Alfonso lyö kahden nuoren upseerin, Ferrandon ja Guglielmon, kanssa vetoa siitä, ettei näiden tyttöystävät ole heille uskollisia, mikäli he ovat poissa. Tuumasta toimeen: miehet päättävät lähetä ”sotimaan” ja hyvästelevät morsiamensa. Naiset odottelevat miestensä paluuta naimisiinmeno mielessään. Eräänä päivänä kuvioihin saapuu kaksi ulkomaalaista herraa. Don Alfonso yhdessä monitoiminaisena toimivan Despinan kanssa ryhtyvät taivuttelemaan naisia näiden miesten lemmenpauloihin. Monta mutkaa on kuitenkin matkassa ennen kuin tunteiden virta pääsee vuolaasti kuohumaan.

Mozartin Così fan tutte kuuluu miehen myöhäiskauden tuotantoon ja on samalla myös kolmas suuri ooppera, joka perustuu Lorenzo da Ponten librettoihin. Tätä vuonna 1790 – vain vuotta ennen säveltäjämestarin kuolemaa – ensi-iltansa saanutta teosta pidetään miehen yhtenä merkittävimmistä ja hauskimmista oopperoista. Royal Opera Housen tulkinta on melko perinteinen musiikillisesti, mutta visuaalisesti on hieman käytetty modernisointia. Esimerkiksi pääosan esittäjien puvut alussa ja lopussa ovat hyvinkin moderneja, sekä pariin otteeseen nähdään 40-50-luvun asusteita. Nähdään muuten myös iPhone, jolla naiset napsivat itsestään kuvia. Myös lavastuksessa on muuta, kuin täsmälleen 1700-luvun olemusta.

Teknisesti homma pelittää erinomaisesti, mutta tämä Mozartin ooppera on valitettavasti aikansa elänyt ja tarvitsisi kunnon kasvojenkohotuksen. Tällaisena se on hyvinkin puuduttava ollakseen omalla tavallaan romanttinen komedia. Tuskin maestro pistäisi pahaksi, jos pikkaisen kiillotettaisiin siitä pölyjä pois. Parasta ovat tietenkin itse laulajat, jotka suoriutuvat varsin taidokkaasti rooleistaan. Ehkä oopperan hauskimmat roolisuoritukset ilmeikkäimpinä hahmoina tekevät palvelijaa Despinaa esittävä Sabina Puértolas ja ennen kaikkea Don Alfonsoa esittävä Johannes Martin Kränzle, joka juonittelevana takapiruna on aivan loistava. Näiden ja upean orkesterin ansiosta tämän oopperan jaksoi ilolla katsella ja kuunnella.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Royal Opera House, 2016

Traileri: