STOP THE PRESS!

Doctor Strange

Doctor StrangeOhjaus: Scott Derrickson
Käsikirjoitus: Jon Spaihts, Scott Derrickson, C. Robert Cargill

Tuotanto: Kevin Feige
Näyttelijät: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Scott Adkins, Benjamin Bratt, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton
Arvio: 4/5

Tohtori Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) on ammatissaan suoranainen superlahjakkuus, jonka jokainen leikkausoperaatio onnistuu täydellisesti. Tämä omahyväinen ja itseriittoinen lekuri ei oikein osaa arvostaa muiden ammattitaitoa – tai yleensäkään muita ihmisiä. Eräänä iltana hän on luksusautollaan matkalla erääseen tilaisuuteen samalla puhelimessa neuvoja jakaen ja joutuu pahaan onnettomuuteen. Hän ei kuole, mutta kroppa joudutaan ”parsimaan” kasaan. Pahinta on kuitenkin se, että kädet tärisevät, eikä paluu töihin ole mahdollista. Hän saa tietää, että jossain kaukoidässä hänet voidaan mahdollisesti parantaa. Se tulisi tosin vaatimaan tiettyjä uhrauksia. Strange ei vielä tässä vaiheessa tiedä, että matka itämaisiin maisemiin tulee muuttamaan hänen elämänsä täysin.

Tämä käsikirjoittaja Stan Leen ja taiteilija Steve Ditkon luoma hahmo nähtiin ensimmäisen kerran Strange Tales -sarjakuvalehdessä vuonna 1963. Hahmosta on toki tehty erilaisia juttuja televisiolle ja animaatioiksi, mutta kunnollista elokuvaa ei ole kuitenkaan aiemmin tehty useista suunnitelmista huolimatta. Kuten aiemmissakin Marvelin elokuvissa, on ensimmäiseen Doctor Strange -elokuvaan hommattu nimekkäitä näyttelijöitä. Uusi Sherlock -sarjalla itsensä maailmanmaineeseen itsensä lopullisesti lyönyt Cumberbatch on rooliinsa sopiva kuin nenä päähän. Vaikka paikoitellen hänelle onkin kirjoitettu sellaista dialogia, että en meinaa uskoa korviani, sen verran kökköä se on, niin hänen esittämänään repliikit kuulostavat ihan järkeviltä ja paikoitellen jopa hauskoilta. Kaikki sivuroolit on myös täydennetty huippunäyttelijöillä, jotka tekevät niin hyvän roolisuorituksen kuin tällaisissa yksiulotteisissa sarjakuviin perustuvissa elokuvissa pystyy. Tehosteet ovat niin näyttäviä kuin tässä 2D-versiossa vain voivat olla. Siinä missä DC Comicsin live action -elokuvat ovat olleet viime aikoina hyvin synkkiä ja vakavamielisiä, niin tässä on luvassa Leemäistä huumoria sekoitettuna keskinkertaiseen mystiseen tarinaan. Näyttelijätyöskentely nostaa arvosanan neljään tähteen.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. kuusiosainen making of -dokumentti, poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, ohjaajan kommenttiraita, Marvel Studion taustoja ja hauska Team Thor part 2.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Walt Disney Studios Home Entertainment, 2017

Traileri: