STOP THE PRESS!

Cymbeline

CymbelineTaltiointi: Royal Shakespeare Company, Stratford-upon-Avon. 28.9.2016
Ohjaus: Melly Still

Käsikirjoitus: William Shakespeare
Näyttelijät: Gillian Bevan, Doreene Blackstock, Natalie Simpson, Kelly Williams, Bethan Cullinane, Hiran Abeysekera, Oliver Johnstone 
Arvio: 4/5

Britanniaa hallitsee kuningatar Cymbeline (Gillian Bevna), joka suree yhä kahden lapsensa kuolemaa. Hänen ainoa tyttärensä Innogen (Bethan Cullinane) menee salaa naimisiin poikaystävänsä Posthumusin kanssa. Kun kuningatar saa kuulla tästä, hän suuttuu ja rankaisee nuorukaista. Kuningatar ei tiedäkään, että hänen selkänsä takana juonitaan. Innogenin tuoreelle miehelle syötetään pajunköyttä siitä, että tämän vaimo on pettänyt häntä ja mustasukkaisuuden raivon vallassa aikoo tappaa hänet. Kun Innogen saa vihiä miehensä aikeesta, hän pakenee ja alkaa vaarallinen taival.

Cymbeline on yksi harvemmin nähdyistä Shakepearen näytelmistä. Se on juhlavuoden kunniaksi saanut hivenen modernisoidumman version ohjaaja Melly Stillin käsittelyssä. Tällä kertaa hallitsijana ei olekaan mies, vaan nainen. Se tuo tarinaan sekä naisellisen että äidillisen näkökulman, mutta muuten tarjollaon ihan perinteistä mestarin maailmaa. Rakkautta, surua, tragediaa ja iloa sopivasti sekoitettuna. Siksi Cymbeline vaatiikin taitavia näyttelijöitä niiden tulkitsemiseen. Ja niitähän löytyy. Jokainen pikkuroolikin on niin täydellinen, kuin vain olla ja voi. Kun lavastusta ei ole, eikä valoilla tai muilla erikoistehosteilla kikkailla, pääsee näyttelijöiden ammattitaito esteettömästi katsojien eteen. Itse kiinnitin huomioni erityisesti loistavasti Innogenia esittäneeseen Cullinaneen. Hän tekee viattoman katseen omaavan, mutta vahvatahtoisen nuoren naisen roolin. Myös kuningatarta esittävä Bevna onnistuu roolissaan olemaan hyvin vahva, mutta kuitenkin herkkä, jos asia liittyy hänen lapsiinsa. Cymbeline ei ehkä sitä kaikkein kevyintä Shakespearea ole, muttei myöskään traagisinta. Siispä se ansaitsee reippaasti neljä tähteä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Royal Shakespeare Company, 2016

Traileri: