STOP THE PRESS!

Luokkakokous 2 – polttarit

Luokkakokous 2 - polttaritOhjaus: Taneli Mustonen
Sovitettu käsikirjoitus: Taneli Mustonen, Claudia Boderken ja Lars Meringin alkuperäiskäsikirjoituksen pohjalta
Tuotanto: Jesse Fryckman
Näyttelijät: Aku Hirviniemi, Jaajo Linnonmaa, Sami Hedberg, Kalle Lamberg, Anu Sinisalo, Niina Lahtinen, Manuela Bosco, Eeva Litmanen, Helena Vierikko, Saija Lentonen
Arvio: 4/5

Tosikkomainen nipottaja Niklas (Aku Hirviniemi) on kiinnostunut kuntoilusta. Tai ainakin hän näin väittää vaimolleen, jonka kanssa avioliitto ei suju niin kuin pitäisi. Avioeron kokenut ja pienoisesta alakulosta piristynyt Antti (Sami Hedberg) on jälleen kehissä. Nyt naisseura kiinnostaisi, joten pökköä pesään ja sokkotreffeille. Vaikka homma ei suju, ei se häntä kuitenkaan lannista. Samaa ei voi sanoa muusikkoystävästä Antista (Jaajo Linnonmaa) jonka musiikkiura on laskusuhdanteessa ja paineet naimisiinmenosta Leilan (Helena Vierikko) kanssa ovat valtavat. Niklas ja Antti ovat päättäneet järjestää ystävälleen huikeat polttarit. Kuten polttareissa usein käy, niin sitä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista sekä hyvässä että pahassa. Tässä tapauksessa ennen Antin alttarille ehtimistä on monta mutkaa matkassa.

Puolitoista vuotta sitten ensi-iltansa saanut ja tanskalaiseen konseptiin pohjautuva Luokkakokous oli suuren yleisön ylistämä, mutta kriitikoiden parjaama elokuva. Nyt sama tekijätiimi on jälleen täällä uusien kujeiden kera. Usein nämä menestyselokuvien jatko-osat ovat sellaisia, että niissä hyödynnetään alkuperäisen elokuvan konseptia muokkailtuna. Tässä sellaista ei ole, sillä täysin uudenlaista tarinaa tarjoillaan tuttujen kasvojen kera. Ohjaaja Taneli Mustonen on tehnyt taidokasta työtä sovittaessaan alkuperäistä teosta suomalaiseen makuun. Siinä missä edellisessä elokuvassa mentiin lähes kieli vyön alla, niin nyt tarinaan on saatu enemmän syvyyttä, kun henkilöhahmotkin ovat tutummat. Muutenkin Luokkakokous 2 muistuttaa enemmän draamakomediaa kuin puhtaasti kieli poskella vedettyä häröilykomediaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että huumoria olisi unohdettu. Päinvastoin: sitä on enemmän, mutta hieman aikuisemmalla otteella. Hirviniemi, Linnonmaa ja Hedberg on hioutunut hyväksi tiimiksi ja se myös näkyy. Heidän kohelluksensa on nyt entistä luontevampaa alusta loppuun saakka. Ehkä heikoin lenkki on lopetustapa. Tuntui siltä, kuin tarinassa olisi haluttu päästä loppuun pikaisesti. Siksi se tuntuu, kuin katsoja olisi osunut suoraan tiiliseinään ennen kunnon siirtymää. Siitäkin huolimatta kelpoa viihdettä hyvän/huonon huumorin ystäville tarjoilee Luokkakokous 2 – polttarit.

Lisämateriaalina tarjolla making of -dokumentti, JVG:n musiikkivideo ja pätkä punaiselta matolta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Nordisk Film, 2017

Traileri: