STOP THE PRESS!

The VVitch: A New-England Folktale

The VVitch: A New-England FolktaleOhjaus ja käsikirjoitus: Robert Eggers
Tuotanto: Daniel Bakerman, Lars Knudsen, Jodi Redmond
Pääosissa: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie, Harvey Scrimshaw
Arvio: 3,5/5

Robert Eggersin esikoispitkänään käsikirjoittamassa ja ohjaamassa The VVitch: A New-England Folktale –kauhutrillerissä eletään vuotta 1630 Uudessa-Englannissa. Nimettömäksi jäävä perhe karkotetaan kiihkouskovaisesta yhteisöstään. Elämä on kovaa: sato mätänee, maito happanee, eikä metsästyskään onnistu. Kun vielä perheen poikavauva katoaa mystisesti, herää epäilys pahojen voimien liikkeelläolosta. Epäselvää on vain se, kuka perheenjäsenistä on pahan hengen vallassa, vai joku ulkopuolinen noitako se siellä käkättää.

The VVitch on ilkeätunnelmainen analyysi siitä, mitä tapahtuu, kun epätoivo sikiää fundamentalistisessa, oikeasta maailmasta mitään ymmärtämättömässä yhteisössä. Samalla se paljastaa erään perheen sisäiset jännitteet. Se on myös kertomus nuoren tytön (erinomainen Anya Taylor-Joy) kasvusta aikuiseksi, itsenäiseksi naiseksi; moinen kehitys on tietysti aina pelottanut Jeesus-väkeä.

Eggersin aiempi ura elokuvien puvustuksen ja lavastuksen parissa näkyy olemattomasta budjetista huolimatta hallittuina kuvina, ja hailakat värit tehostavat ankeita tunnelmia. Eggers onnistuikin sen verran hyvin, että Sundancen indie-festivaaleilta tuli parhaan ohjaajan palkinto.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB, 2016

Traileri: