STOP THE PRESS!

Reipas urheilukomedia kertoo uskomattoman tarinan Jonnista

Kuva: Ari Nakari

Kuva: Ari Nakari

Keihäänheittäjä-olympiavoittaja Jonni Myyrän elämäntarina saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä 4. marraskuuta.

Värikkään ja vauhdikkaan komedian Jonni – Savitaipaleen paras keihäänheittäjä ja pahin huijari on käsikirjoittanut ja ohjannut Tuomo Rämö. Lavastuksen suunnittelusta ja videoista vastaa Mika Haaranen. Kantaesitys tarjoilee runsaasti kohtauksia ja rooleja. Teatterin 8 näyttelijää voi nähdä peräti 55 roolissa. Nimiroolin näyttelee Turo Marttila.

– Jonni Myyrän elämä sijoittuu vuosiin 1892–1955. Näiden vuosien väliin mahtuu Suomen itsenäistyminen ja molemmat maailmansodat. Traktorit alkoivat korvata hevosia maalla, kaupungit teollistuivat ja monet muuttivat paremman elämän perässä Amerikkaan ja Ruotsiin. Urheilun kannalta elettiin hurjia vuosia. Tuntuu uskomattomalta, että Suomi sai esimerkiksi Antwerpenin olympialaisissa nelosvoiton miesten keihäässä Jonnin johdattamana, ohjaaja Rämö kertoo.

Maailmanennätysmies ja kaksinkertainen olympiavoittaja Joonas ”Jonni” Myyrä voitti kultaa Antwerpenin1920 ja Pariisin 1924 olympialaisissa. Hän ylitti maailmanennätyksen useaan otteeseen, mutta Kansainvälisen Yleisurheiluliiton johto hylkäsi tulokset. Lopulta ennätysheitto hyväksyttiin Tukholmassa vuonna 1919. Pisimmän keihäskaarensa Myyrä heitti Yhdysvalloissa vuonna 1925. Samalla hän ylitti näytöskilpailussa kiekonheiton maailmanennätyksen.

– Suomi todellakin urheiltiin maailmankartalle. Minulle Jonnin tarina kertoo ennen kaikkea unelmista. Ytimessä on unelma paremmasta elämästä. Mitä keinoja meillä on oikeus käyttää unelmiemme tavoittelemiseen? Rämö pohtii.

– Jonni itse oli hyvin yritteliäs kaveri. Ei pelkästään urheilun, vaan myös liike-elämän saralla. Hänellä ehti olla urheilukauppa, saha ja ravintola. Luonnollisesti tämän lisäksi hän oli kunnanjohtaja ja hetken aikaa pankinjohtajakin. Yhdeltä kantilta katsottuna Jonnin elämän tarina on kuin kapitalismin lyhyt historia.

Lappeenrannan kaupunginteatterin urheilukomedia kertoo uskomattoman tarinan Savitaipaleen suuresta pojasta, urheilusta, itsenäisen Suomen synnystä ja siitä miten omat ja toisten rahat menevät sekaisin.

– Yleisesti voisi sanoa, että mitä älyttömämmältä tilanne tuntuu, sitä varmemmin se on totta, Rämö tiivistää.

”Mie en tuoho urheiluu usko. Se on turmioks. Nuoret miehet vaan riekkuu, hyppii ja viskoo keppejä kaiket illat ja vielä pyhänäkin. Ei ole tervettä tuommonen.”

 

Jonni – Savitaipaleen paras keihäänheittäjä ja pahin huijari 

Käsikirjoitus Tuomo Rämö

Kantaesitys perjantaina 4.11.2016 klo 19 Suurella näyttämöllä

Ohjaus  Tuomo Rämö (vierailija)

Lavastus ja videot  Mika Haaranen (vierailija)

Pukusuunnittelu  Päivi Pöyhölä (vierailija)

Valosuunnittelu  Mika Haaranen (vierailija), Timo Hämäläinen

Äänisuunnittelu Olli-Pekka Pyysing

Kampaukset ja maskeeraus  Sari Rautio
Nimiroolissa Turo Marttila

Muissa rooleissa Marja-Liisa Ketola, Jarno Kolehmainen, Stella Laine, Sami Lanki, Seppo Merviä, Aija Pahkala, Eero Rannio