STOP THE PRESS!

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

American Crime Story: The People v. O.J. SimpsonOhjaus: Ryan Murphy, Anthony Hemingway, John Singleton
Käsikirjoitus: Scott Alexander, Larry Karaszewski, Jeffrey Toobin
Tuotanto: Scott Alexander, Alexis Martin Woodall, Chip Vucelich, John Travolta
Päärooleissa: Sarah Paulson, Cuba Gooding Jr., John Travolta, Sterling K. Brown, Nathan Lane, David Schwimmer
Arvio: 4/5

Vuosi 1995 oli iso vuosi; samaan aikaan kun Suomi hoilasi yhteen ääneen Ihanaa Leijonat ihanaa, niin Amerikka seurasi herkeämättä O.J. Simpsonin murhaoikeudenkäyntiä. Monella meistä tuo tosielämän salidraama lienee hämärien muistikuvien varassa. Onneksi kaunarimaiset käänteet voi palauttaa mieliin erinomaisesti toteutetun American Crime Storyn kautta. Ja kun gourmet-illallisen ainekset annetaan tekijöille kultalautasella, makupaletti huutaa totisesti hoosiannaa.

Hommahan meni niin, että kun suosikkijalkapalloilija Simpsonia syytettiin ex-vaimon ja tämän ystävän murhasta, kansa kohahti. Sekä pidätys että oikeudenkäynti saivat aikaiseksi ennennäkemättömän mediamylläkän. Vuosisadan oikeudenmenoja seurattiin ympäri maapallon kysymysmerkit verkkokalvoilla.

10-osainen sarja pureutuu kuvaamaan Simpsonin, lähipiirin ja asianajajien edesottamuksia tuona aikana. Cuba Gooding Jr. heittäytyy Simpsonin liiveihin sellaisella intensiteetillä, että nahkahanskat saavat kyytiä. Jalkapalloilijan herkkyys ja aggressiivisuus kohtaavat tavalla, josta on hankala päätellä onko mies lintu vai kala vai ovatko muumit karanneet kokonaan laaksosta. Muutkin huippunäyttelijät, joita muuten vilisee, repivät ristiriitaisesta tapauksesta kaiken draaman irti. Saippusarjamaisten käänteiden äärellä ei voi kuin huokaista todellisuuden olevan jälleen tarua ihmeellisempää.

Mutta nillitetään nyt jostakin. Olkoonkin kuinka merkittävä kohtaus, niin pidätystä edeltävä takaa-ajo venähtää jo puuduttavan pitkäksi. Muutoin tarjolla on tiukkaa laatudraamaa syksyn ratoksi.

Sini Kantola for smackthejack.net

Traileri: