STOP THE PRESS!

Suurmusikaali Cats Tampereen Teatteriin syksyllä 2017

Kuvaaja: Henri Mattila Kuvassa: Risto Korhonen

Kuvaaja: Henri Mattila
Kuvassa: Risto Korhonen

Andrew Lloyd Webberin fantastinen suurmusikaali Cats nähdään Tampereen Teatterissa syksyllä 2017. Tampereen Teatterille on myönnetty lupa valmistaa maailmankuulusta musikaalista oma, ainutlaatuinen versio. Tähän upeaan tilaisuuteen tarttuu ohjaaja Georg Malvius, jonka luotsaamana on syntynyt myös teatterin kaksi viimeisintä yleisön ja kriitikkojen rakastamaa menestysmusikaalia, Les Misérables (2013–2014) ja Sugar – Piukat paikat (2015–2016).

”Olen innoissani, kun saan tehdä tämän musikaalin”, Georg Malvius kertoo. ”Cats on niin erilainen, kuin aiemmat Tampereelle ohjaamani musikaalit. Kyseessä on suuri show. Cats on hauska, omaperäinen ja niin viihdyttävä. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä viihdemusikaali, sillä se perustuu upean runoilijan T. S. Eliotin teksteihin, jotka edelleen niin osuvasti kuvaavat erilaisuutta.”

Musikaalin on säveltänyt Andrew Lloyd Webber ja teksti perustuu T. S. Eliotin kirjaan Old Possum’s Book of Practical Cats (1939). Musikaalin kapellimestarina vierailee Martin Segerstråle, lavastussuunnittelusta vastaa teatterin oma lavastaja Mikko Saastamoinen ja pukusuunnittelijana vierailee Tuomas Lampinen Turun kaupunginteatterista. Koreografina vierailee ruotsalainen Adrienne Åbjörn, joka suunnitteli jo Sugarin vauhdikkaat tanssit.

Rooleissa nähdään niin teatterin omia musikaaliammattilaisia kuin vierailevia tähtiäkin. Musikaalin yhtenä keskeisenä hahmona nähdään Risto Korhonen rotan roolissa. Kissarooleissaan viekoittelevat mm. Ritva Jalonen, Lari Halme (Sugar – Piukat paikat, Uusi päivä), Tero Harjunniemi (Les Misérables, Oopperan kummitus), Helena Rängman (Sugar – Piukat paikat, Uusi päivä), Pia Piltz, Elisa Piispanen, Elina Rintala, Matti Hakulinen, Martti Manninen, Heikki Mäkäräinen, Aleksi Seppänen, Heikki Järvinen, Katra Solopuro, Aki Haikonen, Ulriikka Heikinheimo, Jaakko Mölsä, Hanna Mönkäre, Ville Mäkinen, Sonja Pajunoja, Raisa Kekarainen, Suvi Salospohja, Wilhelm Blomberg, Mikko Nuopponen, Maria Påhls, Pyry Smolander ja Jukka Wennström. Yhteensä musikaalissa esiintyy 30 näyttelijöistä, laulajista, tanssijoista ja akrobaateista koostuva joukko sekä 10 hengen orkesteri.

Musikaalin koe-esiintymisiin toukokuussa 2016 haki yli 300 laulajaa, tanssijaa ja akrobaattia. Tiukat koetanssit läpäisi vain noin 20 prosenttia hakijoista. Koelaulun kautta hakijoista valittiin musikaalin esiintyjät.

Musikaali Cats on ilmiö. Vuoden 1981 ensi-illan jälkeen se on rikkonut kaikki ennätykset, ja sen on nähnyt lähes 80 miljoonaa katsojaa ympäri maailman. Musikaalin kohokohta, Barbra Streisandinkin tulkitsema Memory on edelleen yksi kauneimmista ja tunnetuimmista musikaalisävelmistä. Vaikka Cats on suurmenestys maailmalla, se on tehty Suomessa aiemmin vain kaksi kertaa, vuonna 1986 Helsingin kaupunginteatteriin ja vuonna 2007 Lahden kaupunginteatteriin.

Ensi-ilta on 8.9.2017 päänäyttämöllä.