STOP THE PRESS!

Makkabi – Helsingin juutalainen urheiluseura täyttää 110 vuotta ja saa oman historiateoksen

Helsingin Makkabi on tiettävästi maailman vanhin keskeytyksettä toiminut juutalainen urheiluseura.  Seuralla on ollut tärkeä merkitys sekä suomalaiselle juutalaisyhteisölle että suomalaiselle urheilulle. Eilen julkistettu kirja kertoo 110-vuotiaan seuran vaiheikkaan historian 1900-luvun alusta nykyaikaan.

Kun Makkabi (silloin nimellä Stjärnan) perustettiin, juutalaisyhteisön asenne urheiluseuratoimintaan oli jyrkän vastustava, eivätkä viranomaisetkaan olleet vielä antaneet juutalaisyhteisöille toimilupaa. Seura vakiinnutti kuitenkin nopeasti asemansa juutalaisyhteisön tärkeänä yhdyssiteenä. Sittemmin urheilu on toiminut Suomen juutalaisille samanlaisena vipuna yhteiskuntaan kuin osallistuminen isänmaan puolustamiseen sodissa 1939-44.

Makkabi on tuottanut olympiavoittajan ja -edustajia, lukuisia eri lajien mestareita ja merkittäviä urheiluvaikuttajia. Makkabia ovat edustaneet mm. olympiavoittaja Elias Katz, maajoukkuejalkapalloilija Roni Porokara ja jääkiekkoilija Kim Hirschovits. Makkabia edusti myös Abraham Tokazier, joka vuonna 1938 tuli ensimmäiseksi Olympiastadionin avajaiskilpailujen 100 metrin juoksussa, mutta jonka tuomarit julistivat neljänneksi juutalaisvastaisen ilmapiirin takia. Suomen Urheiluliitto oikaisi vääryyden vuonna 2013.

Makkabi on ollut Suomen juutalaisyhteisölle paljon muutakin kuin vain urheiluseura. Kirja kertoo seuran merkityksestä juutalaisyhteisölle ja kuvaa yhteisön elämää Suomessa. Se tuo päivänvaloon aiemmin vähälle huomiolle jääneitä Suomen juutalaisten urheilusaavutuksia sekä kohdattuja ennakkoluuloja.

Tänä päivänä Makkabi on aktiivinen liikuntaseura, jonka lajikirjo ulottuu squashista äijäjoogaan, ja joka levittää liikunnan iloa mm. yhteistyössä Helsingin juutalaisen koulun kanssa.

Kirjan kirjoittajat

Rony Smolar on Lähi-idässä pitkään vaikuttanut suomalainen lehtimies ja kirjailija, jonka esikoisteos Setä Stiller Valpon ja Gestapon välissä (Tammi 2003) käsittelee juutalaisten kohtaloita Suomen sodissa 1939–1944. Kirjan pohjalta on tekeillä myös elokuva.

Adiel Hirschovits on toiminut pääosan työurastaan yksityisyrittäjänä. Nykyisin lastenlasten kanssa puuhaileva, kalastusta, sulkapalloa ja sukututkimusta harrastava eläkeläinen on yksi lenkki urheilevan suvun ketjussa.

Rony Smolar ja Adiel Hirschovits
Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historia
271 sivua | SKS 2016