STOP THE PRESS!

Love Recordsin henkisen oppi-isän tuotanto yksiin kansiin

Svart Recordsin ja M.A. Nummisen pitkään yhteistyössä työstämä boksi, joka sisältää koko Eteenpäin! –yhtiön tuotannon, saapuu viimein kauppoihin joulukuun alussa neljän CD-levyn ja kuuden LP-levyn paketteina. Monet alkuperäisistä Eteenpäin! –julkaisuista ovat Suomen kalliimpien keräilyharvinaisuuksien joukossa, ja vaikka osa materiaalista onkin esiintynyt erinäisillä kokoelmilla myöhemmin, vasta nyt tarjoutuu mahdollisuus kuulla nämä levyt kokonaisuudessaan, sellaisena kuin ne aikanaan julkaistiin.

Lisukkeeksi pakettiin on laitettu yhtä lailla harvinaista tai kokonaan ennenjulkaisematonta asiaa sivuavaa materiaalia, esimerkiksi Nuoren Voiman Liiton EP-levy vuodelta 1969 sekä Maanalaista menoa –radio-ohjelmaan tehtyä musiikkia, esimerkiksi Suomen Talvisota 1939-40 –yhtyeen ennenjulkaisemattomia esityksiä suomeksi ja ruotsiksi. Tämän lisäksi kokoelman viimeiselle levylle on koostettu M.A.Nummisen arkistosta 11 kokonaan ennen julkaisematonta kappaletta. Mukana on paitsi ruotsin- ja englanninkielisiä versioita hänen varhaisista kappaleistaan myös ensimmäiset koskaan julkaistut nauhoitukset kokeelliselta jazzyhtyeeltä The Orgiastic Nalle Puh Cultivators eli Nalle Puh Big Band, Tommi Parkon kotinauhoituksia sekä esimerkiksi Nummisen live-esiintyminen vuodelta 1963.

M.A. Nummisen ja Pekka Gronowin keväällä 1966 perustama Eteenpäin! oli varmaankin ensimmäinen suomalainen levymerkki, joka  – otti määrätietoisesti asiakseen tarjota musiikkia valtavirran ulkopuolelta, asettaa kaupan juuri epäkaupallista, kummallistakin materiaalia. Varsinaiseen Eteenpäin! –tuotantoon mahtui kaikkiaan neljätoista 7-tuumaista levyä (yksi niistä esperantoksi) ja yksi LP. Julkaisut sisälsivät sävellyksiä sosiologisiin ja seksologisiin oppikirjateksteihin, rajua psykedeelistä rockia, haurasta nokkahuilufolkia, kaoottista freejazzia kotiäänityksinä, särkyilevällä äänellä laulettuja saksalaisia liedejä, epätahtiin laulettuja filosofis-poliittisia pilkkaralleja, valtiollisten vaalien ääntenlaskentaa ja kokeellista meteliä ihmisäänten ja rikkinäisen sähkökitaran voimin. Levymerkki toivotti tervetulleiksi niin aikakauden näkökulmasta eriskummallisia ja perinteisessä musiikillisessa mielessä amatöörimäisiä esiintyjiä, että vertailukohtaa saa hakea vasta alkuvoimaisimmilta punklevyiltä vuosikymmentä myöhemmin.

Eteenpäin!-levyjen historia on olennaisesti myös 1960-luvun lopun suomalaisen avantgarden ja undergroundin historiaa. Julkiset kohut, virkavallan väliintulot ja sensuuritoimet rastittavat Eteenpäin!-levyjen taipaletta runsaammin kuin minkään muun aikansa ääniteyhtiön, vaikka monet näistä tapahtumista liittyivätkin enemmän sen artistien esiintymisiin kuin levymerkin omiin puuhiin – esimerkkeinä näistä useiden levyjen päätyminen Yleisradion kieltolistalle ja The Sperm –kokoonpanon sukupuolikuria rikkovat performanssit.

Eteenpäin! dokumentoi huomattavan siivun 1960-luvun lopun kirjavaa kulttuurikuhinaa. Sen lyhyt ”kultakausi” vilisee aikakauden keskeisiä suomalaisia kykyjä – runoilijoita, musiikintekijöitä, kuvataiteilijoita ja kulttuurin yleisvaikuttajia. Levymerkin ydinosaamisaluetta olivat ilman muuta kummallisuudet tyylilajiin katsomatta.
– Me haluttiin raivata uraa sellaiselle musiikille, jota Suomessa ei ollut. Mielessä tietysti oli hauskanpito, eihän muuten olisi julkaistu niin merkillisiä levyjä, toteaa Pekka Gronow.

Eteenpäin! Kaikki – Complete 1966-1970 -kokonaisuus ilmestyy 9.12. neljän CD-levyn ja kuuden LP-levyn paketteina ja se on tilattavissa ennakkoon Svart Recordsin levykaupasta osoitteessa https://goo.gl/Xtq8bt. Esimakua tulevalta julkaisulta on kuunneltavissa Svart Recordsin Soundcloud-sivuilla osoitteessa:
https://soundcloud.com/svart-records/sets/eteenpaein-forward-vorwaerts