STOP THE PRESS!

Keuhkot (Lungs)

Kuvassa: Ria Kataja ja Mikko Nousiainen Kuva: Stefan Bremer Kansallisteatteri

Kuvassa: Ria Kataja ja Mikko Nousiainen
Kuva: Stefan Bremer
Kansallisteatteri

Esitys: Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämö to 3.11.2016
(Kansallisteatterin vierailu)
Käsikirjoitus:
Duncan Macmillan
Suomennos ja ohjaus: Juha Jokela
Näyttelijät: Ria Kataja,
Mikko Nousiainen
Arvio: 5/5

Ennen kuin näytelmä pääsee alkuun, näyttelijät Ria Kataja ja Mikko Nousiainen esittäytyvät ja hieman taustoittavat alkuasetelmia. Olemme siirtyneet ostoskeskuksen parkkipaikalle, jossa nainen ja mies aloittavat keskustelun parisuhteestaan ja muun muassa siitä, pitäisikö heidän hankkia lapsi, vaikka se tuottaisi yhtä ison hiilijalanjäljen kuin Eiffel-torni. Nainen hoitaa puhumisen ja tekee ratkaisut heidän puolestaan. Mies yrittää vaikuttaa noihin päätöksiin, mutta jää kuitenkin alakynteen, tukahduttaen samalla omat tunteensa. Kun mies kyllästyy olemaan jatkuvasti altavastaajana ja suunnitelmallisuuden uhrina, tapahtuu se, mitä nainen ei voisi edes kuvitella: miehen huomio on saatu varastettua toisen ihmisen toimesta. Tästä alkaa näytelmän ”henkinen” toinen osa.

Tämä Duncan Macmillanin näytelmä on raadollinen kuvaus meistä ihmisistä parisuhteessa ja varsinkin siihen liittyvissä ratkaisuissa. Kuinka paljon me annamme arvoa toisen mielipiteille? Kuuntelemmeko toista oikeasti? Miksi hankkia lapsi, jos oma parisuhdekin on kysymysmerkki? Varmasti näytelmä herättää katsojassa monenlaisia kysymyksiä ja tuntemuksia omiin kokemuksiin tai arvomaailmaan peilaten.

Ohjaaja Juha Jokela, joka on myös suomentanut näytelmän, antaa näyttelijöille riittävästi tilaa, jotta he saavat itse työstää hahmoistaan uskottavat ja luontevat hahmot. Kataja ja Nousiainen ovat rooleissaan erittäin läsnä ja katsoja voi kokea olevansa melkein tirkistelijänä heidän elämässään.  Kun ei ole lavastusta, ei vaatteilla koreilua tai eikä musiikkia, ollaan todella hahmojen iholla. Keuhkot on enemmän kuin näytelmä. Se on tarkkanäköinen kuvaus naisen ja miehen tunteiden ja kommunikoinnin eroavaisuuksista. Se, mitä me teemme tai sanomme, voidaankin tulkita väärin, mikä aiheuttaa toisille ahdistusta. Kataja ja Nousiainen ovat erinomaisia näiden tunteiden tulkitsijoina Keuhkot-näytelmässä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: