STOP THE PRESS!

TTT:n yhteisönäytelmäprojektista syntyi hervantalainen miesteatteriryhmä

Miehen eri ikäkausista kertova näytelmä Kaaret ensi-iltaan maaliskuussa 2017

Tampereen Työväen Teatteri toteuttaa parhaillaan ensimmäistä yhteisönäytelmäprojektia Hervannassa. Projektin myötä syntynyt teatteriryhmä koostuu 16-61 –vuotiaista hervantalaisista miehistä. Harjoitusten ja käsikirjoitusprosessin myötä valmistuvan näytelmän Kaaret ensi-ilta on maaliskuussa 2017 elokuvateatteri Cinolassa Hervannassa. TTT:n Kellariteatterissa esitys nähdään 23.3.2017.

Näytelmän teema löytyi ryhmän yhteistyöllä. ”Näytelmä käsittelee miehen elämää eri ikäkausina. Siinä tarkastellaan miltä maailma näyttää tietystä iästä katseltuna”, kertoo ryhmää vetävä teatteri-ilmaisun ohjaaja Marko Taiminen. Näytelmässä kysytään vievätkö nuoret vanhemman sukupolven työpaikat? Mitä on keski-ikä ja sen oireet? Miltä tuntuu saada ensimmäinen seurustelukumppani? Miten välttää tutkimustulosten osoittama riski siitä, että alle 20 vuotiaana kotoa pois muuttaneet ovat vaarassa kuolla ennen kuin täyttävät 30 vuotta?

”On hienoa, että meillä on sitoutunut porukka, joka on tullut mukaan omaehtoisesti.” Teatteriryhmän jäsenet löytyivät lehti-ilmoituksen, sosiaalisen median ja Hervanta-tapahtuman kautta. Kaikkiaan teatteriryhmässä on 15 jäsentä. Ryhmä harjoittelee tämän vuoden puolella kerran viikossa, tammikuussa harjoitustahti tiivistyy.

Ryhmässä on mukana tamperelainen 47-vuotias Janne Ilkka. “Olen ollut kiinnostunut näyttelemisestä aina, mutta ilmeisesti rohkeus ei ole nuorempana riittänyt lähteä mukaan harrastajateatteriin.” Hän kehuu harjoitusten rentoa tunnelmaa. “Voisi kuvitella, että kun laitetaan kymmenkunta ennestään toisilleen tuntematonta suomalaista miestä samaan tilaan, niin siinä ei kovin montaa sanaa sanota.”

Janne Ilkka on saanut harjoituksissa uusia ystäviä ja varmuutta esiintymiseen. Projekti on avannut hänelle ovet myös Tampereen Työväen Teatterin Suurelle näyttämölle. Hän aloittaa ensi viikolla 2.2.2017 ensi-iltansa saavan uutuusnäytelmän Mielensäpahoittajan Suomi harjoitukset avustajana. “Kävin tuottajan haastattelussa jonka jälkeen ohjaaja Tiina Puumalainen hyväksyi minut mukaan työryhmään. Hirvittää ja jännittää, mutta jotenkin hyvällä tavalla. Paljon isompaa näyttämöä ei teatterissa esiintymisen aloittamiselle Suomesta löydy.”

Projektissa käytetään ryhmälähtöistä menetelmää, jonka idea on, että valmista käsikirjoitusta ei ole. ”Kokoonnuimme ensimmäistä kertaa jo syyskuussa. Olemme harjoitelleet esiintymistaitoja, improvisaatiota, näytelmien kohtausten rakentamista sekä kirjoittaneet ja esittäneet miesten omia tekstejä.”, kertoo Marko Taiminen.

Tapahtuman facebook-sivut
https://www.facebook.com/events/321063138273981/