STOP THE PRESS!

1 500 kauhun ja tieteen ystävää juhlii Halloweenia Heurekassa

Kauhuelokuvien klassikoita, Draculan historiaa, hullun tohtorin vetämä verilaboratorio ja primitiivinen pelkoreaktio. Kohtaa fobiasi – miksi pelkäämme sitä, mitä pelkäämme, ja miksi haluamme pelätä? Muun muassa tätä on Halloween Heurekassa! -aikuisten ilta.

Pyhäinpäivän aattona 4.11. Heurekassa tarjotaan tieteellinen näkökulma kauhuun. Loppuunmyydyssä K-18 tapahtumassa on koko illan ajan erikoisohjelmaa. Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, miksi kauhu tuntuu kehossa jo ennen kuin ihminen tajuaa, mitä pelästyi. Dracula-myyttiä raottaa folkloristiikan tutkija Tuomas Hovi ja kauhuelokuvan klassikkoja analysoi elokuvakriitikko Taneli Topelius.

Tiedesisällön lisäksi tapahtuman Halloween-tunnelma syntyy kävijöistä. Rooliasuun ei välttämättä tarvitse sonnustautua, mutta voi olla viisasta yrittää sulautua joukkoon.

-Kansanperinteen mukaan naamioituminen hämää tuona yönä liikkeellä olevia pahoja henkiä. Kun ne luulevat vastaantulijan olevan myös henkiolento, ne eivät yritä raahata tätä mukaansa alamaailmaan, kertoo Heurekan tapahtumatuottaja Siina Vasama.

Taidetta ja tiedettä yhdistää Risto Puurusen synkkä ja vangitseva installaatio, joka hämää silmiä ja huijaa aivoja. Mekaanisessa installaatiossa kolmiulotteiset varjot leijuvat kohti katsojaa savun tai pilvien lailla. Teos on tuotu Heurekaan yhdeksi illaksi Lapinlahden sairaalan entiseltä ruumishuoneelta, jossa toimii nykyään Galleria Kammio.

-Kolmiulotteiset varjot kiehtovat, koska ne ovat täysin realistisia ja todellisia, mutta silti pelkkää unenomaista illuusiota. Toisin kuin lisätyssä todellisuudessa, tässä teoksessa ei ole välissä tietokonetta, vaan vain polarisoivat lasit, Puurunen sanoo.

Kysyntää tiedesisältöiselle aikuisten tapahtumalle Heurekassa on riittänyt: liput myytiin loppuun jo viikko ennen tapahtumaa. Tiedekeskuksen Halloweeniin on tulossa 1 500 kauhusta kiinnostunutta juhlijaa.

K-18 illassa 4.11. kello 19–24 kaikki Heurekan näyttelyt ovat avoinna. Aikuisten illan ajan koko tiedekeskus on anniskelualuetta.

Katso tapahtuman ohjelma täältä: www.heureka.fi/halloween ja Halloween Heurekassa! –tapahtuman FB-sivulta: https://www.facebook.com/events/1171298102939852/