STOP THE PRESS!

Tampereen Työväen Teatteri järjestää Suomen ensimmäisen rajattoman teatterinäytännön

TTT:n syyskauden lastenteatteriuutuus Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus nähdään perjantaina 9.12. klo 18.30 erityisenä rajattomana esityksenä Eino Salmelaisen näyttämöllä. Tämä tarkoittaa erikoisnäytäntöä, joka on suunniteltu sellaisille katsojille, joille teatteriin tuleminen on ollut aikaisemmin haastavaa.

Rajaton esitys soveltaa Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa jo vuosien ajan käytettyä mallia, joka tunnetaan nimellä ”relaxed performance” tai ”Autism friendly performance”. Siinä esitys fasilitoidaan siten, että erityisesti autismin kirjoon kuuluvat lapset sekä perheet voisivat kokea olonsa teatterissa lämpimästi tervetulleeksi. Rajaton esitys järjestetään nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kuinka rajaton esitys sitten käytännössä eroaa tavallisesta näytännöstä? Muun muassa niin, että ennakkomateriaalina teatterin verkkosivuille laaditaan sosiaalinen kuvakäsikirjoitus saapumisesta teatterille ja kulkemisesta katsomoon. Niin ikään saataville tulee selkokielinen tiivistelmä esityksestä sekä käsiohjelma. Itse esitykseen lapsi saa ottaa mukaan itselleen tarpeellisia leluja ja esineitä. Ääni- ja valotasoja on madallettu. Lisäksi salin ovet pidetään auki koko esityksen ajan, ja tarvittaessa lapsella on mahdollisuus poistua lämpiöön hiljaiseen tilaan.

Rajaton esitys suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä Tampereen seudun autismiyhdistys TSAU ry:n sekä Setlementti Tampere ry:n Omavoiman kanssa. Mukana yhteistyössä on myös Tampereen yliopisto.

Vesta-Linnea ja aavelapsen arvoitus on Tampereen Työväen Teatterin ja Teatteri Siperian yhteistuotanto.

Lue lisää rajattomasta esityksestä:
http://www.ttt-teatteri.fi/sites/default/files/rajaton-esitykset.pdf