STOP THE PRESS!

The Accountant

The AccountantOhjaus: Gavin O’Connor
Käsikirjoitus: Bill Dubuque

Tuotanto: Lynette Howell Taylor, Mark Williams
Näyttelijät: Ben Affleck, Anna Kendrick , J. K. Simmons, Jon Bernthal, Jean Smart, Cynthia Addai-Robinson, Jeffrey Tambor, John Lithgow

Arvio: 3,5/5

Christian Wolff (Ben Affleck) on huippulahjakas kirjanpitäjä, joka pystyy hoitamaan kaikkein vaikeimmatkin laskutoimitukset. Jo pienenä poikana hänellä todettiin olevan hyvin ainutlaatuinen autismin muoto, joka omalla tavallaan vaikeuttaa jokapäiväistä elämää. Hänellä on myös salainen elämä, joka puolestaan ei ole ihan tavallisen kirjanpitäjän hommaa. Siksi hän saa peräänsä finanssirikoksia tutkivan osaston nuoren analyytikon Marybeth Medinan (Cynthia Addai-Robinson), joka itsekin on joutunut pomonsa kiristyksen uhriksi. Kun Marybeth pääsee pikku hiljaa Wolffin jäljille, hänelle selviää monta omituista seikkaa, jotka eivät olekaan yksiselitteisiä.

The Accountant on perinteinen amerikkalainen jännityselokuva, jossa sekoitetaan hieman 70-lukumaista trilleriä ja tämän päivän draamamaisia elementtejä. Kuulostaa varmaan omituiselta, mutta sekoitus todella toimii. O’Connorin ohjaustyössä on juuri sellaista jämäkkyyttä, että tarinaa viedään sopivan uskottavasti eteenpäin, vaikka fiktiivisestä jutusta on kyse. Bill Dubuquen käsikirjoitus on yksi parhaimmista näkemistäni genressään. Hän tarjoaa sekä ohjaajalle että näyttelijöille mitä mainioimman pohjan jännityspläjäykselle. Ehkä heikoin lenkki on elokuvan loppu, sillä siinä tahtoo olla väkinäistä vääntöä loppuratkaisun saamiseksi, eikä sekään ole kovinkaan omaperäinen muuhun tarinaan nähden. Näyttelijäsuoritukset ovat mainioita. Affleck Wolffin roolissa on pätevä ja sopivan kivikasvoinen, kuten tällaisen hahmon pitääkin olla. Samoin Marybethia esittävä Addai-Robinson on sopivan tiukkana roolissaan – mieleen tulee Tommy Lee Jonesin roolisuoritus parinkymmenen vuoden takaisesta ”Takaa-ajettu” -elokuvasta. Lopun pieni heikkous nipistää ikävä kyllä neljästä tähdestä puolikkaan tähden.

Lisämateriaalina kolme making of -dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment, 2017

Traileri: