STOP THE PRESS!

CINEMADROME 13th 12. & 18.-19.11.2016 Arthouse Cinema Niagara

Cinemadromen vuotta päätetään taas kerran tutuissa merkeissä. Halloween Special on katseltu alta pois ja edessä on seitsemän elokuvan verran parhautta. Varaslähtö tehdään jo 12.11. The Girl With All The Gifts elokuvan Tampereen ensi-iltanäytöksellä. Viikonloppu 18. – 19.11. on sitten tyystin omistettu elokuville joita voidaan huoletta sanoa klassikoiksi. Paitsi tietysti päätöselokuvan kohdalla käsite on aina suhteellinen…

Viikonlopun kuuden elokuvan kattaus on katsottu sopivan kompaktiksi laadun kärsimättä. Näin huolimatta siitä, että viitenä aikaisempana syksynä lauantai-illan aloittanut, säestetty mykkäelokuva on jätetty tällä kertaa pois. Sen tilalle on nyt valittu The Room, joka on ehkäpä vähintään yhtä hyvä vaihtoehto. On luonnollisesti ainoa järkevä vaihtoehto että kyseinen elokuva saa Tampereen ensi-iltansa juuri Cinemadromessa.

Night Visions -festarilta on ohjelmistoon poimittu tällä kertaa avajaiselokuvana nähtävä They Live.
Myös Findie-tuotantoa on mukana tälläkin kertaa. Artturi Rosténin ohjaama The Defiler nähdään tuoreeltaan perjantai-iltana. Ari Savosen ensi vuonna valmistuvan Backwood Madness elokuvan maistiaisia nähdään Cinemadromessa yksinoikeudella. Avajaisleffaa alustaa Jason Hates Selfies -lyhytelokuva.
Mainitsemisen arvoista on sekin että tästä seitsemän pitäkn elokuvan kokonaisuudesta neljä esitetään filmiltä.

Näillä eväillä on sitten tarkoitus viettää kerrassaan mainiota viikonloppua erinomaisen hyvien tyyppien ympäröimänä Arthouse Cinema Niagarassa.
Valkatkaa ohjelmistosta omat suosikkinne tai katsokaa mieluiten kaikki. Hinnat on edelleen yritetty pitää niin katsojaystävällisinä kuin mahdollista eli eipä ole mitään hyvää syytä sille etteikö nähtäisi jälleen kerran Cinemadromessa!

Tomi Peuhkurinen / Cinemadrome, Pirkanmaan Elokuvakeskus

Cinemadrome The 13th ohjelmisto:

12.11. 18.30 The Girl With All The Gifts

18.11. 18.00 They Live + alkupalana Jason Hates Selfies
18.11. 20.00 The Evil Dead + alkupaloina Backwood Madness teaser & The Defiler – Häpäisijä
18.11. 22.30 The Driller Killer

19.11. 19.00 The Room + alkupalana Backwood Madness teaser
19.11. 21.00 The Terminator – Tuhoaja
19.11. 23.15 Meatcleaver Massacre

Liput: 7€/näytös paitsi The Girl With All The Gifts 8€
Koko perjantai-ilta: 20€
Koko lauantai-ilta: 20€

Lipunmyynti on käynnissä osoitteessa www.cinemadrome.com

Colm McCarthy: The Girl With All The Gifts
(UK/USA 2016) 111 min DCP, suom.tekstitys
Cinemadromen varaslähtönäytös tarjoaa vähän erilaista näkökulmaa zombieiden kansoittamiin tulevaisuusvisioihinl. Loppu on käsillä tässäkin, outo sairaus on tehnyt ihmisistä lihaa himoitsevia nälkäisiä. Pieni joukko hybridilapsia pystyy ihmismäisiin tunteisiin lihanhimostaan huolimatta ja näitä ipanoita testataan armotta armeijan tukikohdassa. Tähtäimessä on tietysti ratkaisu ihmiskunnan selviytymiseksi. Ja sitten ongelman ratkaisua häiritsee tukikohdan suojamuurien murtuminen…

John Carpenter: They Live
(USA 1988) 93 min, DCP, ei tekstitystä
Tämänkertaisen festarin avajaisleffasta riittää riemua scifin ja toiminnan ystäville. John Carpenterin uran huipulla syntynyt They Live on mitä mainioin yhteiskuntakritiikki, joka on puettu B-elokuvamaiseen kaapuun. Jo elokuvan ideakin on huikea. Roddy Piperin esittämä työtön raksamies Nada löytää aurinkolasit jotka paljastavat totuuden yhteiskunnasta. Avaruusolennot ovat maapallolla ja mainoksissa syötetään ihmisille alitajuisia viestejä, joilla väki pysyy ruodussa. Eihän tämä paljoa nykypäivän menosta poikkea. Nada on kuitenkin sen luokan timpuri ettei ihan helpolla kohtaloonsa alistu.

Sam Raimi: The Evil Dead
(USA 1981) 85 min, 35mm, suom.tekstitys
Evil Dead edustaa tämänkertaisen festarin ehdotonta klassikko-osastoa. Vähän päälle parikymppisten kaverusten mökkikauhuiluleffa elää ja voi paksusti vielä tänäkin päivänä. Dromessa on aiemmin esitetty trilogiaksi kasvaneen kokonaisuuden kakkososa ja leffan uusintaversiokin, mutta aito ja alkuperäinen nähdään vasta nyt. Elokuvassa nauhalta kuunneltu loitsu vapauttaa metsästä pahan voimat ja sitten mennään niin että tuntuu. Raimi on ohjannut tämän koko nuoruuden innolla ja pistää peliin jatkuvasti vinksahtaneita kuvakulmia ja yllättäviä teknisiä ratkaisuja. Bruce Campbell täydellinen valinta elokuvan päähenkilöksi.
Elokuva nähdään 35mm filmiltä suomeksi tekstitettynä.

Alkukuvana:
Artturi Rostén: The Defiler – Häpäisijä
(Suomi 2016) 24 min
Häpäisijä on tarina väkivallan ja valheiden urbaanista viidakosta, nokturnaalisesta alamaailmasta. Lusiessaan vankilassa, protagonisti Greta kuulee sellikaveriltaan huhun ulkomaailmasta; hänen rakkain asiansa on myyty eteenpäin. Tämän kuultuaan silmitön viha valtaa hänet. Pidättelemätön voima on päässyt valloilleen ja johtaa vankilasta pakenemiseen. Kuinka paksun saastan läpi Gretan tulee kahlata, saadakseen tärkeimpänsä takaisin?

Abel Ferrara: The Driller Killer
(USA 1979) 96 min, 35mm, ei tekstitystä
Ohjaaja Abel Ferraran itse (salanimellä) esittämällä taidemaalarilla alkaa lanttu lahota kun taide ei käy kaupaksi ja rahaa ei ole. Tyttöystäväkin solvaa ja hätyyttelee päivästä toiseen miestä töihin tienaamaan. Samaan aikaan naapuriin muuttaa punk-yhtye, joka treenaa päivästä toiseen samaa biisiä. Ainoa ratkaisu päähenkilöllemme on ostaa näppärä akkuporakone ja lähteä New Yorkin kaduille porailemaan ylimääräisiä tuuletusaukkoja kodittomien spukejen kalloihin!

Abel Ferraran verinen ja pahamaineinen läpimurtoelokuva jäi sensuurisuomessa vuonna 1992 näkemättä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla. Esitys jouduttiin järjestämään Viron puolella. Elokuva oli myös yksi ensimmäisistä titteleistä Englannin synkällä video-nasty -listalla. Tällä kertaa ei kuitenkaan katsota digitaali- tai analogivideota, vaan legendaarinen kulttielokuva pyöritetään tunnelmallisesti filmiltä ja äänet kovalla!

Tommy Wiseau: The Room
(USA 2003) 99 min, Blu-ray, englanninkielinen tekstitys
Kulttielokuvien kulttielokuva. Helsingin Night Visions -festarilla useampaankin kertaan esitetty leffa saa nyt ensi-iltansa Tampereella. Kyseessä on kolmiodraama jossa ohjaajan itsensä esittämä Johnny saa monoa tyttöystävältään, joka puolestaan päättää vietellä Johnnyn parhaan kaverin. Ei kuulosta paljolta, mutta elokuva on tekovaiheessa mennyt niin monella tavalla pieleen, että lopputulemaa on pidettävä jossain määrin onnekkaana. Unohdukseen vajoamisen sijasta kulttimaineen synnyttänyt teos pyörii valkokankailla yhä edelleen, säännöllisesti.

James Cameron: The Terminator – Tuhoaja
(USA 1984) 107 min, 35mm, suom.tekstitys
Ohjaaja/käsikirjoittaja Cameronin huiman, joskin tätä nykyä hieman mielenkiinnottomaksi käyneen uran virallisesti käynnistänyt sci-fi/toiminta/tech-noir -leffa, joka ei juuri esittelyjä kaipaa. Kyseessä on tyylipuhdas visio arkisen elämän iskeytymisestä lihamyllyyn tyystin varoittamatta. Linda Hamiltonin esittämä Sarah saa vastaansa tulevaisuudesta saapuvan Terminaattorin jonka ainoa tehtävä on tappaa neitonen ennen tämän päätymistä poikalapsen äidiksi. Sarahin avuksi saapuu niin ikään tulevaisuudesta Michael Biehnin esittämä Reese. Sen jälkeen onkin meno sellaista että tätä voi kyllä huoletta sanoa klassikoksi. 80-luvun VHS-nosteessa tämä leffa eleli kulta-aikaansa, mutta nyt elokuva nähdään suomeksi tekstitetyltä 35mm filmiltä kuten asiaan kuuluu.

Evan Lee: Meatcleaver Massacre
(USA 1977) 85 min, 35mm, ei tekstitystä
Ja kuten lähes poikkeuksetta on tapana, festari päätetään todelliseen laatuun. Jos leffalle on keksitty nimeksi Meatcleaver Massacre, ei sillä voi pahasti pieleen mennä. Tässä tapauksessa kyse on kostotarinasta, jossa vaimonsa ja lapsensa murhaajille menettänyt herrasmies rukoilee apuun pimeyden voimia antamaan pahiksille ansionsa mukaan. Ja kun apua näin nätisti pyytää niin kyllähän sitä sitten myös tulee.