STOP THE PRESS!

I, Daniel Blake

I, Daniel BlakeOhjaus: Ken Loach
Käsikirjoitus: Paul Laverty
Tuotanto: Rebecca O’Brien
Näyttelijät: Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann
Arvio: 5/5

Kuusikymppinen Daniel (Dave Johns) on leskeksi jäänyt puuseppä, joka saa sydänkohtauksen ja joutuu lisäksi työtapaturmaan. Lääkäri kieltää häntä palaamasta takaisin töihin. Ahkerana ja tunnollisena miehenä tunnettu Daniel ei pääse kiinni yhteiskunnan tukiverkostoon, koska häneltä puuttuu tietty määrä pisteitä saadakseen tukia. Hänen epäillään vääristelevän lääkärin antamia tietoja ja tietokoneen käyttöä osaamattomana hän ei hallitse netissä olevia viranomaispalveluita. Hän tapaa parikymppisen yksinhuoltaja Daisyn (Hayley Squires), joka on muuttanut Lontoosta pieneen englantilaiseen kaupunkiin. He ystävystyvät ja pyrkivät tukemaan toinen toista ikäerosta huolimatta. Heidän kummankin on selvittävä päivästä toiseen ilman yhteiskunnan apua.

Tämä Ken Loachin ohjaama elokuva voitti parhaan elokuvan palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla tänä keväänä. Se ei ole ihme, sillä tarina kuvastaa hyvin tämän päivän meininkiä. Yhteiskunnan luottamus pulassa olevaa tai muuten ikävään tilanteeseen joutunutta ihmistä kohtaan on hyvin heikko. Kun pitäisi todistaa tilanteen olevan juuri niin, ei välttämättä riitä voimat, eivätkä resurssit asiaa hoitaa. Loachin elokuville on tyypillistä se, että hän sujauttaa yhteiskunnallista kritiikkiä sopivissa erissä tarinan sisään niin, että se varmasti kolahtaa katsojan tietoisuuteen. I, Daniel Blake ei tee poikkeusta, vaan tarjolla on lähes tunti ja kolme varttia elämänmakuista tarinaa ihmisen osasta yhteiskunnan rattaissa. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan erinomaisia ja luontevia. Danielia esittävä Johns on roolissaan hyvin leppoisa ja rauhallinen tyyppi, joka ei hevillä ärähdä. Daisya esittävä Squires on puolestaan juuri sellainen, kuin paikkakunnalle muuttaneen nuoren yksinhuoltajaäidin olettaisikin olevan ilman tuttua tukiverkostoa. I, Daniel Blake on yksi vuoden 2016 parhaista elokuvista ja toimii voimakkaan inhimillisen yhteiskunnan puolestapuhujana.

Lisämateriaalina tarjolla on ohjaaja Loachin ja käsikirjoittaja Lavertyn kommenttiraita, poistettuja kohtauksia ja dokumentti ”Kuinka syntyy Ken Loachin elokuva?”.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Sixteen Films, 2017

Traileri: