STOP THE PRESS!

Piukat paikat (Some Like It Hot) – Ultimate Edition

piukat_paikatOhjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: Billy Wilder, I.A.I. Diamond
Tuotanto: Billy Wilder
Pääosissa: Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon
Arvio: 5/5

Komedian tekeminen on muodossa kuin toisessa hyvin vaativa laji. Varsinkin elokuvan puolella usein käy niin, että monet komedioista unohtuvat jo muutaman kuukauden tai jopa päivän jälkeen. Onneksi on olemassa paljon sellaisia elokuvia, jotka vielä naurattavat monien vuosikymmenien jälkeen. Yksi tällaisista on mestariohjaaja Billy Wilderin ohjaama ”Piukat paikat”. Tämä American Film Instituten maailman parhaimmaksi komediaksi arvioima elokuva on naurattanut katsojia jo lähes viidenkymmenen vuoden ajan.

Yhdysvalloissa eletään kieltolain aikaa. Salakapakat tarjoilevat viinapaukkuja ja poliisit ovat virkaintoisina niitä ratsaamassa. Joe (Tony Curtis) ja Jerry (Jack Lemmon) ovat chicagolaismuusikoita, jotka esiintyvät paikallisen mafiapomon omistamassa kapakassa, joka on naamioitu hautaustoimistoksi. Eräänä iltana poliisit tekevät ratsian tuohon kyseiseen kapakkaan mafiapomon apurin vihjeen perusteella. Joe ja Jerry pääsevät pakenemaan, mutta pian he huomaavat jääneensä puille paljaille. Työtä olisi pakko saada ja mahdollisimman pian. He ovat käymässä eräässä autotallissa, jossa he joutuvat murhan silminnäkijöiksi. Kun mafian pojat huomaavat heidät, niin on pakko ottaa jalat alle ja juosta. Paetakseen pahiksia heille tarjoutuu keikka Miamiin jazzia soittavassa orkesterissa. Ainoa ongelma on siinä, että kyseessä on tyttöorkesteri. Pian pojat ovat muuntautuneet naisiksi, ja pakomatka mafian kouralta on alkanut. Keikkamatkalla he tutustuvat suloiseen Sugariin (Marilyn Monroe) ja iäkkääseen playboyhyn, Osgood Fieldingiin (Joe E. Brown).

Tämä elokuva se jaksaa aina naurattaa, vaikka sen katsoisi useampaan kertaan vuodessa. Elokuvan menestyksen salaisuus on varmasti siinä, että Wilderin ja hänen kirjoittajakumppaninsa I.A.I. Diamondin käsikirjoitus on hauska, elokuvan julkaisun aikoihin aiheeltaan uskalias ja näyttelijöiden henkilökemia on täydellinen. Katsokaa vaikkapa Curtisin ja Lemmonin hauskaa sanailua veikein ilmein. Marilyn tekee Sugarin söpöblondiroolissa loistavan ja keskittyneen suorituksen, vaikka juuri tuohon aikaa ”rouva Millerin” oma henkilökohtainen elämä oli täysin sekaisin. Wilder antaa siis näyttelijöille paljon tilaa toteuttaa rooliansa, ja sen kyllä todella huomaa. Ei siis ihme, että hän lukeutuu yhä tänä päivänä Hollywoodin parhaimpiin komedioiden ohjaajiin. ”Piukat paikat” on klassikko isolla K:lla.

Tämä Piukkojen paikkojen ”Ultimate Edition” tarjoaa laadukkaita lisämateriaaleja. Elokuvalevyllä kuullaan kommenttiraidalla mm. Tony Curtisin, Jack Lemmonin ja käsikirjoittajan pojan Paul Diamonidin ajatuksia. Toiselta levyltä löytyvät ”Nostalgic Lookback”, jossa elokuvakriitikko ja historioitsija Leonard Matlin haastattelee Tony Curtisia elokuvan tekemisestä ja sen taustoista. ”Making of Some Like It Hotissa” käydään kunnolla läpi elokuvan tekeminen. ”The Legacy of Some Like It Hot” tutustutaan mm. ohjaaja-käsikirjoittajan Curtis Hansonin kanssa entiseen United Artistsin studioon, jossa elokuva tehtiin. ”Memories From Sweet Sues” puolestaan esittelee Sweet Suen yhtyeessä esiintyneitä naisnäyttelijöitä. Tämä vähän päälle kymmenminuuttinen pätkä ei oikeastaan anna mitään erikoista tai syventävää tarinointia. Lisäksi tarjolla on ”Virtual Hall of Memories”, joka lähinnä esittelee pätkiä elokuvasta kunkin näyttelijän kohdalta. Näiden lisäksi mukana on myös elokuvatraileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by MGM Home Entertainment Inc., 2007

Traileri: