STOP THE PRESS!

Noble Spirits: The Story of Cognac, Rum and Whisky

noble_spiritsOhjaus ja äsikirjoitus: Mats Omne
Tuotanto: Mats Omne & Matinee Pictures
Pääosissa: Alan Pryke (Kertoja)
Arvio: 3,5/5

Vaihteen vuoksi, arvioitavanani on kolmen dokumentin paketti mailman kolmesta tunnetuimmasta väkevästä alkoholijuomasta; konjakista, rommista ja viskistä. Tosin varmaan, jos meiltä suomalaisilta kysyttäisiiin, että mikä on mailman yleisin alkoholijuoma veikkaisin vastauksen olevan vodka. Mutta itse asiaan.

Ensimmäisen levyn dokumentti käsittelee konjakin historiaa ja esim valmistustekniikkaa. Tiesittekö että konjakkia on valmistettu niinkin varhain kuin 1550-luvulla, vaikkakin konjakin nimi alkoi yleistyä vasta 1700-luvulla. Muita mielenkiintoisia faktoja on esimerkiksi BNIC:n olemassaolo, eli viraston jonka ainoa tehtävä on valvoa konjakin tuotantoa ja siihen liittyviä sääntöjä. Konjakin tuottaminen on todellakin prosessi mikä perityy isältä pojalle, eli siis poika pullottaa isänsä tai isoisänsä ikääntymään laittaman tisleen. Ensimmäisen levyn ekstroissa käsitellään konjakin maistamista, konjakkituntemusta ja lopuksi on diashow tämän dokumentin tekemisestä ja maisemista.

Toisen levyn dokumentin aiheena on rommi, jota allekirjoittanut on pitänyt lähinnä sokeriruoko- pontikkana (ei pidä tosin enää tämän dokumentin jälkeen.). Rommin alkujuuret ovat 1500-luvulla ja Kolumbuksen Caribialle tuomien rokeriruokojen ansiota. Hämmästyin hieman, kun rommin historiassa tuli esille fakta, että brittilaivastossa 1600-luvun lopulta aina 1970-luvulle (jolloin rommin käyttö lopetettiin laivastossa) oli jokaisella merimiehellä oikeus yhteen pinttiin rommia per päivä (56 senttilitraa eli 14 ravintola annosta!), tämä nyt yllättäen aiheutti pieniä ongelmia laivastolle. Rommin tuotantotavat vaihtelevat valtavasti aina aiemmin mainitsemastani ”sokeriruokopontikasta” aina Bacardin moderniin teolliseen tuotantoon. Dokumentin lopusssa käsitellään kaikkea mahdollista mitä rommista voidaan valmistaa, siis juomasekoituksia. Toisen levyn ekstroissa käsitellään rommin maistamista, rommien tyyppejä ja tuntemusta sekä lopuksi on diashow kuten edellisessä osassakin.

Kolmannen levyn dokumentin aiheena on viski, nimi mikä tulee gaelin kielestä ja tarkoittaa ”elämän vettä”. Ensimmäisenä dokumentissa käsitellään viskin alkuperää Skotlannissa ja Irlannissa, lähinnä sen laitonta tuotantoa sekä siihen liittynyttä alakulttuuria. Huvittavaa sinällään on, yksi osasyistä miksi viski yleitsyi 1870-luvulla oli jo konjakki-dokumentissa mainittu Phylloxera-viinikirva mikä tuhosi Euroopan viini ja konjakki teollisuutta. Kuten kaksi aiemmpaakin dokumenttia tämäkin dokumentti käsittelee viskin tuotantotekniikkaa. Viskien tuotantoon liittyviä säädöksia tms dokumentissa sivutaan myös ns viskiturismia niinkutsutun ”Mallasviskitien” varrella (joka seuraa aikalailla tarkasti Spey-joen vartta ). Kenelle tahansa viskeistä kiinnostuneille tämä dokumentti on mannaa, varsinkin kun dokumentti vääntää rautalangasta mikä ero aidolla ”single malt” viskillä ja yleisemmillä ”blended” viskeillä (jotka ovat sekoiteviskejä joissa voi olla jopa viittäkymmentä eri tislettä.) tai miksi mitään alle kolme vuotta ikäännytettyä tislettä ei voi kutsua viskiksi. Dokumentissä käsitellään myös Skotlannin ja Irlannin ulkopuolella tapahtuvaa viskin tuotantoa, amerikkalaiset ja kanadalaiset viskit tiesinkin, mutta se että Japani on iso viskin tuottaja maa tuli minulle täytenä yllätyksenä.Tämän levyn ekstroissa käsitellään viskien maistamista, viskien tyyppejä, tuntemusta ja lopuksi on diashow dokumentin tekemisestä ja maisemista.

Äänen ja kuvanlaadultaan dokumentti on korkeaa tv-laatua. Tektitykset dokumentiin löytyvät suomen lisäksi niin tanskaksi, norjaksi kuin ruotsiksikin. Mielenkiintoinen dokumentti joka paljasti paljon uutta näistä kolmesta jalosta juomasta.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by Paramount Pictures 2003