STOP THE PRESS!

Carnival of Souls

carnival_of_soulsOhjaus: Herk Harvey
Käsikirjoitus: John Clifford
Tuotanto: Herk Harvey
Pääosissa: Candace Hilligoss, Frances Feist, Sidney Berger, Art Ellison, Stan Levitt 
Arvio: 1/5

Lienee joulupukki jättänyt sakurat tuomatta sillekin poloiselle, jonka tapahtuneesta traumatisoituneessa mielessä on syntynyt ajatus värittää Herk Harveyn kauhuelokuva Carnival of Souls. Yleensä tällainen värittely on pelkästään kauheaa katsottavaa, Carnival of Soulsin kohdalla yhdentekevää. Se ei elokuvaa pahenna, jollei parannakaan. DVD:ltä löytyy myös alkuperäinen (1962) mustavalkoinen versio.

Carnival of Soulsin alussa nuori urkuri Mary Henry (Candace Hilligoss) molskahtaa ystävineen jokeen auto-onnettomuuden seurauksena. Ystävät hukkuvat, mutta Mary nousee ylös kolme (!) tuntia vedessä viruttuaan. Ystävät ja kylänmiehet pohtivat, että jotain outoa Maryssä onnettomuuden jälkeen on. Mary muuttaa saatuaan työpaikan utahilaisesta pikkukaupungista, ja nyt hänestä alkaa tuntua, että muissa on jotain outoa. Muut eivät välillä näytä edes huomaavan hänen olemassaoloaan, ja pelottavannäköinen säikyttelee häntä milloin missäkin. Hän alkaa olla yhä pahemmin hämmentynyt ja kauhuissaan. Hylätty huvipuisto kiehtoo Maryä merkillisesti, ja sieltähän pelottavaa väkeä löytyy lisää.

Hyvää tahtoa ihan seitinohueksi venyttämällä Carnival of Soulsista voi löytää heijastumia eksistentialistisista vierauden tunteista, mutta melkoisen avuton minibudjetin kauhuelokuva se on. Tarinaa ei ole nimeksikään ja sekin laahaa. Kauhua yritetään herättää simppeleillä säikytysefekteillä, jotka nekin lähinnä huvittavat. Näyttelijätkin ovat enimmäkseen amatöörejä, sen mukaista on jälkikin. Jotkut pitävät Carnival of Soulsia jopa jonkinlaisena kulttiklassikkona. Minä en kyllä ymmärrä miksi.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Legend Films, 2005

Traileri: