STOP THE PRESS!

Šostakovitšin viulukonsertto päättää TFO:n syksyn sinfoniasarjan

Turun konserttitalolla kuullaan torstaina 17.11. Dmitri Šostakovitšin ensimmäinen viulukonsertto ja Carl Nielsenin tunnettu neljäs sinfonia, lisänimeltään ”Sammumaton”. Karisma Virtuoso -niminen konsertti on syyskauden sinfoniasarjan viimeinen ja sen johtaa tanskalainen Christian Kluxen. Viulusolistina esiintyy unkarilainen Barnabás Kelemen. Turun filharmonisen orkesterin syyskaudella kuullaan vielä muun muassa jazzia, scifi-elokuvamusiikkia ja joulumusiikkia.

Šostakovitšin ensimmäisen viulukonserton synty heijastaa sitä tasapainoilua, jota hän joutui käymään omien taiteellisten pyrkimystensä ja neuvostovaltion asettamien reunaehtojen välillä. Saatuaan ankaraa kritiikkiä kesken sävellysprosessin 1948 hän sulki luonnoksen pöytälaatikkoon ja valmisteli teoksen vasta Stalinin kuoleman jälkeen. Konsertossa kuullaan pitkälinjaisia melodiakaaria ja vauhdikkaita juutalaissävelmiä.

Tanskalaisen Carl Nielsenin neljäs sinfonia on yksi 1900-luvun sinfoniaohjelmiston keskeisistä teoksista. Teoksen lisänimi ”Sammumaton” tulee säveltäjältä itseltään. ”Musiikki on elämää ja sen tavoin sammumatonta”, Nielsen kirjoitti partituurissa.

Kapellimestari Christian Kluxen nähdään ensi kertaa Turun filharmonisen orkesterin johdossa. Tällä kaudella hän debytoi lisäksi muun muassa Royal Philharmonic Orchestrassa ja Berliinin Koomisessa oopperassa, jossa hän johtaa Taikahuilun. Vuonna 1981 Kööpenhaminassa syntyneelle Kluxenille on myönnetty useita palkintoja.

Unkarilainen viulisti Barnabás Kelemen on tehnyt yhteistyötä lukuisten orkestereiden kanssa ympäri maailmaa. Näihin kuuluvat esimerkiksi Lontoon filharmonia, Hong Kongin filharmoninen orkesteri ja Viron kansallinen sinfoniaorkesteri. Kelemen on saanut levytyksistään ylistäviä arvioita ja palkintoja.

 Karisma Virtuoso Turun konserttitalolla to 17.11. klo 19. Christian Kluxen, kapellimestari, Barnabás Kelemen, viulu, Turun filharmoninen orkesteri. Šostakovitš – Nielsen. Liput 23,50/18,50/9,50 €.