STOP THE PRESS!

Valotaiteilija Keith Sonnierin ensimmäinen Pohjoismainen yksityisnäyttely Helsingissä

Photography ©Caterina Verde

Photography ©Caterina Verde

Keith Sonnier: Selected Work
Galerie Forsblom 25.11.–22.12.2016

Valotaiteen pioneerin Keith Sonnierin (s. 1941) minimalistiset neonvaloveistokset täyttävät Galerie Forsblomin korkean salin joulukuussa. Sonnierin ensimmäinen pohjoismainen yksityisnäyttely esittelee ainutlaatuisen poikkileikkauksen taiteilijan tuotannosta aina vuodesta 1969 vuoteen 2013. Sonnier tunnetaan sarjallisesta työskentelytavasta, ja osa ulottuu läpi hänen uransa. Näyttelyssä nähdään muun muassa teoksia uraauurtavasta sarjasta Ba-O-Ba, jonka taiteilija aloitti vuonna 1969 ja jonka parissa hän on työskennellyt siitä lähtien.

Sonnier oli ensimmäisiä taiteilijoita joka tutki valon mahdollisuuksia kuvanveistossa. Viimeisimmissä teoksissaan hän yhdistää neonvaloa erilaisiin teollisiin materiaaleihin, mikä johdattaa ajatukset kaupunkiympäristöön ja neonmainoksiin. Sonnier irrottaa kulttuuriset viittaukset alkuperäisestä kontekstistaan ja sijoittaa ne teoksiinsa itseisarvoisina elementteinä. Taiteilijan ainutlaatuinen tapa käyttää neonvaloa on säilyttänyt taiteellisen mielenkiintonsa läpi vuosikymmenten, mikä sekä erottaa hänet saman välineen kanssa työskentelevistä aikalaisistaan että on vaikuttanut voimakkaasti myöhempiin taiteilijasukupolviin. Neonveistokset käyvät usein vuoropuhelua ympäröivän arkkitehtuurin kanssa: neonvalon ansiosta yksinkertaiset geometriset muodot vaikuttavat eteerisiltä ja teoksen vaikutus ympäristöön sekä valon reflektiivisyys korostuvat.

Valoteosten lisäksi Sonnier tunnetaan myös performanssi- ja videotaiteestaan. Pitkän uransa aikana hänellä on ollut lukemattomia yksityisnäyttelyitä eri puolilla maailmaa, muun muassa Stedelijik-museossa Amsterdamissa, Frankfurtin nykytaiteen museossa, Centre Georges Pompidoussa Pariisissa, amerikkalaisen taiteen Whitney-museossa New Yorkissa sekä Smithsonian-museossa Washington D.C.:ssä. Hänellä on useita julkisia taideteoksia ympäri maailmaa; yksi tunnetuin on Lichtweg (”Valon tie”) Münchenin lentokentällä. Sonnier asuu ja työskentelee New Yorkissa ja New Yorkin osavaltion Bridgehamptonissa.

Teoskuvan tiedot:
Keith Sonnier
Expanded Wllow Blatt (Blatt Series)
2000
Neon, transformer
223.5 x 134.6 x 61 cm

Vuonna 1977 Turussa perustettu Galerie Forsblom sijaitsee nykyisin Helsingin keskustassa, historiallisesti merkittävässä Suomi-talossa. Vuodessa yli kaksikymmentä vaihtuvaa näyttelyä esittelevä galleria tunnetaan nimekkäistä ulkomaisista taiteilijoistaan. Kotimaista taidekenttää edustavat niin vakiintuneet kuin nuoretkin taiteilijat. Galerie Forsblom on aktiivisin kotimainen galleria kansainvälisillä taidemarkkinoilla osallistumalla vuosittain useille merkittäville taidemessuille.

www.galerieforsblom.com