STOP THE PRESS!

Pekka Nevalaisen maalaukset yhdistävät modernismia ja kierrätysajattelua

The Mind is Flickle and Flighty, 2016

Photo: Angel Gil

Pekka Nevalainen: Before and After Follow Each Other
Galerie Forsblom 25.11.–22.12.2015

Pekka Nevalaisen (s. 1951) näyttelyn teokset pohjautuvat modernin abstraktion perinteeseen, jossa pelkistynyt viiva ja väri löytävät henkistä sisältöä. Näyttelyn nimi, Before and After Follow Each Other, on ote taolaisesta pyhästä kirjoituksesta. Filosofisten viittausten lisäksi nimellä on aikaan ja traditioon liittyvä merkitys: moderni maalaustaide ei ole kuollut.

Sarjallisesti työskentelevä Nevalainen on tuonut näyttelyynsä kahteen eri sarjaan kuuluvia maalauksia: uusissa teoksissaan taiteilija on keskittynyt kirkkaisiin väreihin, yksi sävy kerrallaan. Sormin maalatut ruudukot tuovat mieleen abstraktin ekspressionismin, jonka mukaan maalaus on itsenäinen tunnekokemus, eikä vain sen kuva. Teosten laitoihin on kirjoitettu otteita taolaisista ja buddhalaisista teksteistä, jotka sisältönsä lisäksi tuovat maalaukselle syvyyttä sekä ohjaavat katseen suuntaa. Näyttelyn ripustuksen välissä kulkevien geometristen Marimekkozen-maalausten tarkkarajaiset pysty- ja vaakaraidat sekä mustan ja valkoisen sävyt lähestyvät Kazimir Malevitšin luoman suprematismin aineetonta hengellisyyttä.

Ekologinen ajattelu ja kierrätysmateriaalien käyttö on tyypillistä Nevalaisen maalauksille. Hän käyttää maalauspohjanaan siirtolavoilta löytämiään huonekalujen osia ja muuntaa ne gallerian seinille ripustetuiksi maalauksiksi. Nevalaisen teoksissa kierrätysmateriaalin käyttö voidaan nähdä myös modernistisena tekona, jonka avulla vältetään korostamasta maalaavan henkilön vaikutusta sommitelmaan. Jätteeksi määritellyn levyn muoto antaakin omat kiinnostavat reunaehtonsa teokselle, kun se ominaisuuksillaan johdattelee ajattelua ja tekemistä.

1970-luvulla debytoinut Nevalainen on kotimaisen maalaustaiteen oman tiensä kulkija, joka siirtyi ensimmäisten suomalaisten taiteilijoiden joukossa kierrätys- ja hylkymateriaaleihin sekä toteutti teoksiaan installaatioina vaihtoehtoisissa esityspaikoissa. Nevalaisen teoksia kuuluu muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman sekä Helsingin taidemuseo HAMin kokoelmiin. Taiteilija asuu ja työskentelee Kiskossa.

Teoskuvan tiedot:
Pekka Nevalainen
The Mind is Flickle and Flighty, 2016
Oil on board

Vuonna 1977 Turussa perustettu Galerie Forsblom sijaitsee nykyisin Helsingin keskustassa, historiallisesti merkittävässä Suomi-talossa. Vuodessa yli kaksikymmentä vaihtuvaa näyttelyä esittelevä galleria tunnetaan nimekkäistä ulkomaisista taiteilijoistaan. Kotimaista taidekenttää edustavat niin vakiintuneet kuin nuoretkin taiteilijat. Galerie Forsblom on aktiivisin kotimainen galleria kansainvälisillä taidemarkkinoilla osallistumalla vuosittain useille merkittäville taidemessuille.

www.galerieforsblom.com