STOP THE PRESS!

IKEA kutsuu leikkimään lasten oikeuksien puolesta

Leikkiminen on jokaisen lapsen perusoikeus. Tästä syystä IKEA ja IKEA Foundation tekevät yhteistyötä kuuden johtavan lasten oikeuksia puolustavan järjestön kanssa. Yhteistyön pohjalta on syntynyt Leikitään-hyväntekeväisyyskampanja, joka käynnistyy 20. marraskuuta.

Kampanjan tarkoituksena on tukea lasten kehitystä ja oppimista sekä antaa heille mahdollisuuksia urheiluun ja leikkimiseen. Kampanja järjestetään 20.11.–24.12., ja sen aikana IKEA Foundation lahjoittaa jokaisesta myydystä pehmolelusta ja lastenkirjasta yhden euron tukeakseen lasten oikeutta leikkiin ja kehitykseen maailman köyhimmissä yhteisöissä. IKEA Foundationin yhteistyökumppaneina kampanjassa toimivat Pelastakaa lapset, UNICEF, Handicap International Federation, Room to Read, Special Olympics ja War Child. Kampanjan avulla tuetaan lapsia, joiden elämään ovat vaikuttaneet esimerkiksi erilaiset vammat, Syyrian konflikti, köyhyys tai pakolaisuus.

YK:n lapsen oikeuksien yleiskokouksessa leikkiminen on määritelty jokaisen lapsen perusoikeudeksi. Valitettavasti maailmassa on kuitenkin paljon lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta leikkiä. IKEA Foundationin tänään julkaiseman raportin mukaan miljoonat lapset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja altistuneet syrjinnälle, väkivallalle ja hyväksikäytölle. Raportin tulokset paljastivat myös, että vammautuneet lapset jäävät usein leikki- ja oppimismahdollisuuksien ulkopuolelle.

”Monilla maailman lapsilla ei ole paikkoja, joissa leikkiä. Sodat ja erilaiset katastrofit pakottavat lapset jättämään kotinsa ja lähtemään vaikealle ja vaaralliselle matkalle. Monilla lapsilla ei köyhyydestä johtuen ole mahdollisuutta leikkiä lainkaan. Kriisitilanteissa lapset kärsivät eniten. Haluammekin kiinnittää enemmän huomiota heidän oikeuksiinsa.”
Per Heggenes, IKEA Foundationin toimitusjohtaja.

Kampanjaan liittyy lelusuunnittelukilpailu, johon lapset voivat osallistua IKEA-tavarataloissa ympäri maailmaa. Kymmenen voittajapiirroksen perusteella valmistetaan ihka oikeita pehmoleluja, jotka ovat osa SAGOSKATT-erikoismallistoa. Näin lapset pääsevät suunnittelemaan leluja toisille lapsille.

”Leikkiminen on oleellisen tärkeää lapsille ja aikuisillekin! Leikkiminen kehittää luovuutta ja auttaa meitä oppimaan ja kehittymään. IKEA Foundationin kanssa yhteistyössä tehty Leikitään-kampanja voi muuttaa tuhansien lapsien elämän.” kertoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Yhteensä kampanja on kerännyt vuodesta 2003 lähtien 88 miljoonaa euroa lahjoituksia. Leikitään-kampanja on tähän mennessä suurin IKEA-hyväntekeväisyyskampanja, ja siihen sisältyy enemmän tuotteita ja enemmän yhteistyökumppaneita kuin koskaan ennen.

IKEA Foundation

IKEA Foundation (Stichting IKEA Foundation) on IKEA-konsernin omistavan INGKA Foundationin tytäryhtiö, joka on keskittynyt hyväntekeväisyyteen. IKEA Foundation pyrkii parantamaan lasten ja nuorten mahdollisuuksia maailman köyhimmissä yhteisöissä. IKEA Foundation rahoittaa kokonaisvaltaisia hankkeita, jotka luovat merkittäviä, pysyviä muutoksia. IKEA Foundation työskentelee vahvojen strategisten yhteistyökumppaneiden kanssa luodakseen kekseliäitä ratkaisuja suurten muutosten toteuttamiseksi lapsen elämän neljällä tärkeimmällä alueella: koti, terve alku elämälle, laadukas opetus ja perheen vakaa toimeentulo. IKEA Foundation auttaa yhteisöjä myös selviämään ilmastonmuutoksen aiheuttamista ongelmista. Lue lisää osoitteesta www.ikeafoundation.org ja www.facebook.com/IKEAfoundation