STOP THE PRESS!

Turun kävelysilloista jouluiset Satusillat

Turun runsas joulunaika täydentyy tänä vuonna uusilla Satusilloilla, jotka ovat Turun kaupungin joululahja kaupunkilaisille. Aurajoen ylittävät kävelysillat puetaan joulukauden ajaksi tunnelmalliseen asuun valon, äänen ja koristeiden avulla kaikkien kaupunkilaisten sekä matkailijoiden iloksi.

Satusiltojen avaus huipentaa Turun joulun avajaisviikonlopun ensimmäisenä adventtisunnuntaina 27.11.2016. Kirjastosilta saa jouluisen äänimaailman klo 16.30 ja Teatterisilta upean koristelun ja elämyksellisen valaistuksen klo 17.00. Siltaa koristamaan tuodaan 200 joulukuusta. Turun kaupunki toivottaa kaupunkilaiset ja erityisesti lapsiperheet tervetulleiksi Satusiltojen avajaisiin Aurajoen rannoille.

Joulukaupungin yhteistyökumppanit lahjoittavat avajaisyleisön 2000 ensimmäiselle lapsivieraalle led-lamput Teatterisillan avajaisissa. Lamppujen jako tapahtuu Itäisellä ja Läntisellä Rantakadulla Teatterisillan ja Auransillan välillä klo 16.30 alkaen. Samalla tuetaan Pelastakaa Lapset ry:n Turun paikallisyhdistysten toimintaa lasten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Joulukaupunkihanke käynnisti Aurajokivarren valaistuksen

Satusiltojen myötä muistellaan joulukaupunki Turun kehittymistä 20 vuoden aikana. Joulukaupunki-projektista vuonna 1996 alkoi Turun jouluperinteiden kokoaminen yhdeksi kokonaisuudeksi, joka nykyisin käsittää muun muassa museoiden joulutarjonnan katettuine joulupöytineen, Vanhan Suurtorin joulumarkkinat joulupukkeineen, Joulun polku -tapahtumakokonaisuuden kaupunkikeskustassa, Kauppatorin joulutorin, Tuomiokirkon valaistun kuusen ja Turun seurakuntien ohjelman sekä nyt myös uudet Satusillat.

Joulukaupungilla on ollut osansa Aurajokirannan kehittymisessä kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Osana joulukaupunkihanketta ideoitiin aluksi joulunajan valaistusta vuonna 1997. Tämän jälkeen alettiin kehittää koko Aurajokirannan pysyvää valaistusta, joka tänä päivänä on oleellinen osa jokirannan viihtyvyyttä. Satusillat jatkavat tätä tarinaa, yhtenä osana muuta keskusta-alueen kehittämistä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell vahvistaa Aurajoen olevan Turun ”sielu ja sydän”, kuten valaistussuunnittelua vuonna 1997 johtanut maisema-arkkitehti Ritva Nummiora oli toivonut kaupunkilaisten sen ymmärtävän.

– Tänä päivänä Aurajoki ympäristöineen elää ympäri vuoden. Se on monenlaisten tapahtumien näyttämö, turkulaisten promenadi ja olohuone, joka viehättää myös täällä vierailevia. Satusilloilla jatketaan jokivarren valaisua, sanoo kaupunginjohtaja Randell.

Samalla kaupunki haluaa myös selvittää siltojen toimivuutta tapahtumien ja kaupunkimarkkinoinnin uudenlaisessa käytössä.

– Tämän vuoden Satusilloista saamme kokemusta siitä, miten silloilla voidaan hyödyntää valoa ja ääntä innovatiivisesti esimerkiksi tapahtumien yhteydessä, Randell jatkaa.

Satusiltojen suunnittelusta ovat vastanneet valo- ja äänisuunnittelijat Janne Auvinen, Eero Auvinen ja Petteri Unkila ja toteutuksesta Bright Finland. Toteutuksessa yhteistyökumppaneina ovat Kuntec Oy ja Turku Energia. Satusillat valoineen ovat avoinna aina loppiaiseen asti.

Näyttely joulukaupungin vaiheista pääkirjastossa

Joulukaupungin kehittymisestä ja Turun jouluperinteistä kerrotaan Turun pääkirjaston lukusalin ikkunoissa esillä olevassa näyttelyssä. Näyttely on avoinna 27.11.–14.1.