STOP THE PRESS!

IKEA Suomi ja Aalto-yliopisto muotoiluyhteistyöhön

Aalto-yliopiston opiskelijat toteuttavat yhteistyössä IKEA Suomen kanssa uniikin valotaideteoksen valofestivaali Lux Helsinkiin. Valmis teos esitellään osana Lux Helsingin virallista festivaalireittiä Kauppatorilla 5.–9.1.2017. Valon merkityksestä ja vastuullisesta energiankulutuksesta viestivän teoksen pääroolissa ovat energiatehokkaat led-lamput ja muut valaistustuotteet.

Tänä vuonna yhdeksännen kerran järjestettävä Lux Helsinki -valofestivaali on yksi Helsingin kaupungin tapahtumista ja osa alkavaa Suomi 100 -juhlavuotta.

– Lux Helsinki tuo valoa vuoden pimeimpään aikaan. Tämä yhteistyö on meille merkityksellinen niin kestävän kehityksen kuin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teemojen kunniaksi. Haluamme olla mukana rakentamassa vastuullista Suomea yhdessä tulevaisuuden suunnittelijalupausten kanssa. Valotaideteoksen tarkoituksena on herätellä katsojaa oivaltamaan arkistenkin sisustusvalintojen, kuten valaistuksen, vaikutusta ympäristöön, sanoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Valotaideteos juhlistaa valon kauneutta ja inspiroi muotoilun keinoin tekemään kestävää kehitystä tukevia valintoja arjessa. Opiskelijat saavat valoteoksen suunnitteluun vapaat kädet. Tekijöiden sekä teoksen nimi julkaistaan lähempänä festivaalia. IKEA Suomen ja Aalto-yliopiston yhteistyö on jatkoa viime vuonna IKEA-tavarataloihin ja -lähipisteeseen toteutetuille valoinstallaatioille.

– Kokemukset viime vuoden yhteistyöstä IKEA Suomen kanssa olivat erittäin antoisia. Tämä yhteistyö on opiskelijoille ainutlaatuinen mahdollisuus pureutua muotoilun keinoin tärkeään kestävän kehityksen teemaan. Samalla opiskelijat pääsevät kurkistamaan suuren, kaupunkitilassa toteutettavan festivaalin, kuten Lux Helsinki on, tuotantoon sekä esittelemään teostaan niin kotimaiselle kuin kansainväliselle yleisölle, kertoo Aalto-yliopiston tilasuunnittelun professori Pentti Kareoja.

Teoksen kuratoivat Lux Helsingin festivaalijohtajat Ilkka Paloniemi ja Matti Jykylä.