STOP THE PRESS!

Ihmeotukset ja niiden olinpaikat (Fantastic Beasts and Where to Find Them)

 Ohjaus: David Yates
Käsikirjoitus: J. K. Rowling
Tuotanto: David Heyman, J. K. Rowling, Steve Kloves, Lionel Wigram
Näyttelijät: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Alison Sudol, Ezra Miller, Samantha Morton, Jon Voight, Carmen Ejogo, Ron Perlman, Jenn Murray, Faith Wood-Blagrove, Colin Farrell
Arvio: 4,5/5

Tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun New Yorkiin, jonne brittiläinen Tylypahkan kasvatti Lisko Scamander (Eddie Redmayne) saapuu maailmanlaajuiselta tutkimusmatkaltaan dokumentoituaan erilaisia ihmeotuksia. Pikavisiitiksi tarkoitettu pysähdys muuttuukin aivan toisenlaiseksi, kun Scamanderin otukset pääsevät karkaamaan maagisesta matkalaukusta. Kuvioon sotkeutuu myös tahtomattaan omasta konditoriastaan unelmoiva Jakob Kowalski (Dan Fogler), joka ei-taikkina (amerikkalainen versio jästistä) aivan ymmärrä mistä hommassa on kyse. Koska vallalla on suuri noitien ajojahti, on heidän toimittava salaisesti. Apuaan tarjoaa myös noitahallituksen palveluksessa toimiva Tina (Katherine Waterston), joka pitää nuorta brittiläistä muutenkin vaikean tilanteen pahentajana. Kyse taitaakin olla pimeiden voimien noususta, joka saattaisi vaikeuttaa koko kaupungin elämää.

Jos odottaa harrypottermaista poikamaista seikkailua taikamaailmassa, niin varmasti hieman pettyy. J. K. Rowling on selvästi halunut tehdä pesäeron menestyksekkään noitapojan seikkailuihin siirtämällä tarinan aivan toisen maahan ja toiseen aikaan, mutta kuitenkin sivuten sopivasti Potterin tarinaa pienillä juonen kytköksillä.  Kaiken lisäksi nyt on tarjolla hieman aikuismaisempi tarina, joka saa myös vanhemmankin katsojan nauttimaan entistä enemmän Rowlingin luomasta maailmankuvasta. Kun tekijäryhmä on sama, niin voi olla varma siitä, että osa-alueet toimivat melkolailla odotusten mukaisesti. Tyylikäs visuaalinen ote on ollut aiemminkin ollut mukana aiemmissa elokuvissa, mutta nyt se entisestään pääsee uskottavampaan loistoonsa, kun tapahtumapaikkana on kiehtova 1920-luvun New York, joka tarjoaa näyttävää silmänruokaa nykykatsojalle. Siihen kun sekoitetaan toimivat erikoistehosteet, niin luvassa on silmiä hivelevä paketti.

Kun kyseessä on viiden elokuvan elokuvasaagan (näin on suunniteltu) ensimmäinen osa, niin näyttelijäkaarti täytyy olla tasapainossa nimekkäiden ja hieman tuntemattomien näyttelijöiden suhteen, kuten tehtiin myös Harry Potter -elokuvissa. Tekijät ovat onnistuneet tässäkin löytämään juuri oikeanlaiset näyttelijät. Oscar-palkinnolla Stephen Hawkingin roolista palkittu Eddie Redmayne on Scamanderin roolissa sopivan hörhö, mutta kuitenkin omalla tavallaan hyvin määrätietoinen siitä, mitä hän on tekemässä. Hänen vastapainoinaan toimivat erinomaisesti Foglerin esittämä Kowalski ja Waterstonin Tina. Enempää en noista näyttelijöistä sitten paljastakaan, koska jokainen hahmo on hyvin tärkeässä osassa tämän tarinan kehityksessä. Jos jotain pientä negatiivista pitäisi löytää, niin se on hivenen liian pitkä kokonaiskesto. Jos muutamaa hieman ylipitkää kohtausta olisi lyhennetty, niin Ihmeotukset ja niiden olinpaikat olisi saanut täydet pointsit. Kuitenkin hyvää ja laadukasta viidettä se tarjoaa lähes kaikenikäsille.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. making of -dokumentti Before Harry Potter: A new era of magic begins, tutustutaan hahmoihin ja olioihin sekä poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment, 2017

Traileri: