STOP THE PRESS!

Viiru ja Pesonen – paras joulu ikinä (Pettersson und Findus 2 – Das schönste Weihnachten überhaupt)

Viiru ja Pesonen - paras joulu ikinäOhjaus: Ali Samadi Ahadi
Käsikirjoitus: Thomas Springer
Tuotanto: Thomas Springer, Helmut Weber
Näyttelijät: Marianne Sägebrecht, Stefan Kurt, Max Herbrechter, suomalaiset äänet: Johanna Viksten, Jukka Voutilainen, Jarmo Koski, Inkeri Wallenius, Katja Aakkula, Eeva Soivio
Arvio: 3,5/5

Joulu on taas täällä! Myös Viiru-kissa ja hänen kaverinsa Pesonen ovat valmistautumassa joulun juhlintaan. Siinä missä naapurit viettävät talven suurinta juhlaa sukulaisten kesken, niin Pesonen on päättänyt viettää sen kissakaverinsa kanssa. Riemukas kissa on sitä mieltä, ettei tämä päätös ole kovin järkevä, kun he jäävät kaikesta riemusta paitsi. Kiire olisi hankkia kuusi ja ruokaa. Voihan pahus, kun Pesonen meni kaiken kukkuraksi telomaan jalkansa. Viiru on sitä mieltä, että jalkapuolipotilaan pitäisi pyytää apua naapuriltaan, mutta jääräpää on sitä mieltä, että kyllä he pärjäävät hyvin ilman muidenkin apua. Toisaalta, meneekö tällä asenteella koko joulu mälsäksi?

Ruotsalaisen lastenkirjailija ja kuvittaja Sven Nordqvistin luomat Viiru ja Pesonen seikkailivat ensimmäistä kertaa yli kolmekymmentä vuotta sitten kirjassa Viirun syntymäpäivät. Nopeasti suureksi lasten suosikiksi muodostuneen parivaljakon edesottamuksia on voitu kokea kirjojen lisäksi myös tietokonepeleinä ja sarjakuvalehtinä. Ensimmäinen elokuva nähtiin vajaa parikymmentä vuotta sitten, kun ruotsalaiset työstivät tarinoista omat versionsa. Parisen vuotta sitten vetovastuu siirtyi saksalaiselle tuotantoyhtiölle ja samalla sai ruotsalainen tarinankerronta keskieurooppalaisemman otteen. Ilmestyi elokuva, Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä, joka menestyi yllättävän hyvin. Kuten arvata saattaa, ei jatkoa tarvinnut odottaa kauan. Mikäpä sen parempi ajankohta tuoda uusi seikkailu teattereihin, kuin jouluaika.

Kun puhutaan koko perheen elokuvasta, niin tätä elokuvaa voi pitää tyylipuhtaana genren edustajana. Siinä on juuri sellaiset elementit kuin mitä hauskalla perhe-elokuvalta voi odottaa, vaikka pääpaino on kuitenkin lapsikatsojissa. Kun tekijöinä ovat saksalaiset, eikä ruotsalaiset, niin eroavaisuuksia tarinankerronnan tyylissä on. En ole ollut aina saksalaisen elokuvallisen sadunkerronnan ystävä, sillä jotenkin niistä puuttuu tunteikkuus ja jälkimaku on lähinnä hivenen kylmä. Se on myöskin Viiru ja Pesosen heikoin nakki, vaikka  muuten on tavoitettu Nordqvistin kirjojen maailma lähes täydellisesti. Suomenkielinen dubbaus on suorastaan hauskaa kuunneltavaa, sillä näyttelijät pääsevät leikittelemään yllättävän hauskalla suomennoksella. On se kivaa, että tässä kylmien uutisten maailmassa tehdään yhä sydäntä lämmittäviä koko perheen elokuvia, kuten Viiru ja Pesonen – paras joulu ikinä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Wild Bunch Germany, 2016

Traileri: