STOP THE PRESS!

Hector & His Power Band – 50-vuotisjuhlakiertue ”Muisti” 1966 – 2016

HectorKonsertti: Tampere-talo ti 22.11.2016
Arvio: 5/5

Aika se on sitten ihmeellinen käsite. Ihan äskenhän oli vuosi 1966, kun nuori Heikki Harma, tuttavallisemmin Hector, levytti esikoissinglensä, Palkkasoturi. Mies on ehtinyt uransa aikana tuottaa musiikkia ja sanoituksia itselleen sekä myös lähinnä sanoituksia muiden artistien esitettäväksi. Tähän uraan mahtuu sekä nousuja että laskuja, mutta lopettamisuhkauksista huolimatta mies ei ole kuitenkaan jättänyt musisointia, vaikka pari vuotta sitten julkaistua albumia Hauras ehti kulua kymmenisen vuotta edellisestä. Tuore Vain elämää -sarjan tuotantokausi on nostanut miehen tuotannon myös nuoremman sukupolven kuuntelulistoille ja pyöreät artistivuodet ovat vetäneet herran takaisin konserttisalikiertueelle. Vaikka olenkin nähnyt herran esiintymässä konserttilavoilla parin vuosikymmenen aikana useasti, niin jokainen kerta on onneksi ollut omanlaisensa. Ehkäpä tässä juhlakonsertissa on sitä magiaa, mitä tällainen konsertti oikeasti kaipaa.

Taukoineen reilut kolme tuntia kestäneen konsertin käynnisti yksi taiteilijan tunnetuimmista 80-luvun kappaleista, Kaikki tahtoo rakastaa. Se oli oikeastaan oiva tapa käynnistää kokonaisuus, joka koostui monenlaisista kappaleista. Alkupuolella päräytettiin ilmoille monta herran uran alkupuolen kappaletta. Oli Palkkasoturia, John Lennonin säveltämä Beatles-kappale In My Life ja saivat oman osuutensa myös miehen tärkeimmät esikuvat: tänä vuonna menehtyneet David Bowie ja Leonard Cohen saivat tyylikkäät kunnianosoitukset. Bowien Ziggy Stardust -kauden vaikutteista syntynyt Herra Mirandos kuultiin todella raikkaana versiona ja Cohenin klassikoksi muodostunut Hallelujah Hectorin suomenkielisin sanoin on saanut kauniit, mutta raadolliset sävyt. Koskettavaa kerrassaan.

Taustalaulaja-viulisti Aili Ikonen pääsi pariin otteeseen esiintymään oikein kunnolla. Aluksi hän esitti ranskalaisen Michel Legrandin säveltämän kappaleen, Luonas sun, johon Hector on tehnyt suomenkieliset sanat. Illan taiteilija ihastui aikoinaan Samuli Edelmannin ja Jippun duettoon kappaleestaan Jos sä tahdot niin ja hän halusi myös tähän konserttikiertueeseen mukaan dueton. Ja sellaisen yleisö sai kuulla, sillä Ikonen ja Hector vetivät laulun tyylikkäästi. Parhautta tässä konsertissa oli se, että settiin eivät pelkästään kuuluneet itsestäänselvyydet, kuten Lumi teki enkelin eteiseen tai Yhtenä iltana, vaan luvassa oli monia yllättäviä valintoja. Esimerkiksi Mulla ei oo rahaa, Linnut, Linnut tai Tuulisina öinä. Kymmenhenkinen Power Band oli todella iskussa. Heidän käsittelyssään klassikkokappaleet kuulostavat todella freeseiltä ja muutenkin 2010-lukumaisilta. Kerrassaan upea ilta, joka oli todella lämminhenkinen ja artisti yhtyeensä kanssa erittäin kovassa vedossa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net