STOP THE PRESS!

Urho Kekkosen viimeiset vuodet näyttämölle Tampereen Työväen Teatterissa

Lokakuussa 2017 Tampereen Työväen Teatteri tuo Eino Salmelaisen näyttämölle uuden kotimaisen kantaesityksen Presidentti ja tyttö. Se perustuu Maarit Tyrkön teoksiin Tyttö ja nauhuri (2014) sekä Presidentti ja toimittaja (2016). Näytelmän käsikirjoittaa Seija Holma ja ohjaa Samuli Reunanen. Näyttelijät julkistetaan myöhemmin.

Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja toimittaja Maarit Tyrkkö tapasivat ensimmäisen kerran 1973, kun Ilja Glazunov maalasi Kekkosen muotokuvaa. Viimeinen kerta oli hyvästelykäynti Tamminiemessä marraskuussa 1981, silloin he eivät kohdanneet enää millään tasolla.

Tyrkkö kokosi yhdessä presidentin kanssa yksityistä Kekkos-arkistoa ja auttoi hänen lukuisten kirjojensa toimittamisessa. Näytelmä kertoo ajatuksia avartavasti paitsi heidän suhteestaan ja julkisen ja yksityisen rajapinnasta, myös 70-luvun Suomesta. Se on uutta, inhimillistä valtiomieshistoriaa.

Kekkosen läheisten ystävien piiri oli pieni mutta tärkeä. Esityksessä näyttämöllä hiihdetään, kalastetaan, hullutellaan, syödään, juodaan ja lauletaan riemuisasti. Vankka ystävyys ja luottamus latasivat ikääntyneen presidentin henkisiä paristoja.

Lipunmyynti avautuu 14.2.2017 TTT:n verkkosivuilla ja lippumyymälässä sekä Lippupisteen toimipaikoissa.
– Olit elämässäni seitsemän vuotta. Ne olivat seitsemän onnen ja opin, työnilon ja puurtamisen yhteistä vuotta.

– Välillämme oli vanhan ja nuoren ystävyys, meidän oma hulluutemme, inhimillinen ihmisyyden side, rakkauden kosketus.