STOP THE PRESS!

Kuopion Musiikkikeskuksessa juhlitaan monin tavoin keväällä 2017

Kuopion Musiikkikeskuksen monipuolinen tarjonta keväällä 2017 antaa mahdollisuuden viettää Suomen 100-vuotisjuhlaa monentyyppisissä tapahtumissa. Konserttisalin täyttää eri musiikinlajien kirjo: tarjonnasta löytyy wieniläiseleganssia, mykkäelokuvaa orkesterisäestyksellä, Georg Otsin rakastetuimpia lauluja, Apocalyptican selloheviä, maanläheistä juurimusiikkia, pelimannien ilottelua ja paljon muuta. Musiikin, tanssin ja stand upin mukana pääsevät nauramaan, liikuttumaan, hurmaantumaan ja rentoutumaan kaikenikäiset.

Suomen 100-vuotisjuhlaa eri tyylein

Kuopion Musiikkikeskuksen kevätkauden ensimmäinen tapahtuma on kevään aikana viisi kertaa järjestettävä Kulttuurikahvila 60+, jonka aiheena 4.1. on Suomi100. Suomen 100-vuotista taivalta juhlistaviin tapahtumiin voi kevään aikana tulla useamman kerran. Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarja III –konserttia ennen pohditaan yrityksen yhteiskuntavastuuta kilpailuetuna. ”Yhdessä”-teemaisen Suomi 100 vuotta –keskustelusarjan vetäjänä 2.2. toimii Arja Soramäki. Keskustelun jälkeisessä konsertissa esillä ovat Suomi100-teeman mukaan suomalaisten nykysäveltäjien, Erkki Salmenhaaran ja Osmo Tapio Räihälän teokset. Keskustelusarjan toinen tilaisuus pidetään 29.3. aiheena ”Mitä on hyvinvointi ja onnellisuus 100-vuotiaassa Suomessa?” keskustelun emäntänä Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen. Keskustelun jälkeen kuullaan suurta suomalaista viihdemusiikkia Georg Malmstenista Juiceen kapellimestari Markku Johanssonin johtaman Kuopion kaupunginorkesterin, Heidi Pakarisen ja Hannu Lehtosen esittämänä.

Myös Musiikkikeskuksen vapunpäivää vietetään juhlavuoden teemalla ”Yhdessä”, kun Kuopion kaupunginorkesterin solisteiksi lavalle nousevat SuomiLove-ohjelmasta tutut Johanna Iivanainen ja Osmo Ikonen. Konsertin ohjelmisto on yhdistelmä yleisön, solistien ja orkesterin muusikoiden toiveista, ja 9.1. alkaen yleisö pääsee äänestämään kappaleita konserttiin. Ennen konserttia ravintoloitsija Kanresta tarjoilee Valohallissa keväisen vappubuffetin. Suomen juhlavuoden vietossa ovat kevään aikana myös Laulavat Rakuunat iskelmäkonsertissaan, Samuelin Poloneesi -tapahtuman pelimanniparaati, joka musisoi läpileikkauksen kansamusiikista sadan vuoden ajalta, soulmiehet Sami Saari, Niko Ahvonen ja Jussu Pöyhönen Soul-Suomi-kiertueellaan sekä Sakustars 2017 Kuopion tapahtuman nuoret kilpailijat. Kansallista veteraanipäivää vietetään 27.4. niin ikään juhlavissa merkeissä. Suomen lisäksi 100-vuotista historiaansa juhlii 8.4. Kuopion kansalaisopisto.

Kiinnostavia tärppejä kaupunginorkesterin Sinfoniasarjassa

Kevään konserttitarjonnan Musiikkikeskuksessa aloittaa Kuopion kaupunginorkesterin uudenvuoden konsertti Wieniläiseleganssia 5.1. pääkapellimestari Alberto Hold-Garridon johdolla. Konsertin juontaa Tangomarkkinoilta tuttu uutisankkuri Piia Pasanen, ja lavalla nähdään myös tanssiseura J&V:n upeat tanssijat. Wieniläisbuffet tarjoillaan ennen konserttia Valohallissa. Wieniläismusiikkia voi kuulla Musiikkikeskuksessa myös maaliskuussa K&K Philharmoniker –orkesterin esittämänä. Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarja alkaa 12.1. solistinaan mezzosopraano Tuija Knihtilä, joka esittää konsertissa Gustav Mahlerin Rückert-Lieder-sarjan. Sinfoniasarja II –konsertti 26.1. juhlistaa Kuopion viulukilpailun 50-vuotista historiaa. Konsertin solistina toimii viulisti Elina Vähälä ja kapellimestarina ja toisena solistina Jaakko Kuusisto. Samalla viikolla ollaan kilpailutunnelmissa myös Kuopion kahdeksannessa pianokilpailussa.

Sinfoniasarja esittelee 16.2. orkesterin omia äänenjohtajia solisteina oboisti Arto Parkkinen, käyrätorvensoittaja Seppo Parkkinen ja fagotisti Lucian Dancescu, 2.3. kiinalaista orkesterimusiikkia solistina kiinalaisen pipa-soittimen soittaja Ying Sun ja 23.3. Graffiti Play –teoksen Esa Pietilän jazztrion tähdittämänä. 11.5. Sinfoniasarjan solistina nähdään japanilainen viulisti Mayu Kishima ja 18.5. pianisti Peter Donohoe, joka heittäytyy järkälemäisen haasteen eteen ja soittaa Sergei Rahmaninovin pianokonsertot nro 1 ja 4. Pianomusiikista pääsee nauttimaan myös 23.4. resitaalissa. Se päättää Paavali Jumppasen Kolme vuosisataa –konserttisarjan, jossa kuullaan pianomusiikkia 1800-, 1900-, ja 2000-luvuilta ja nähdään kutakin aikakautta määrittäneiden taidemaalarien teoksia. Kaupunginorkesterin päivämatineat tarjoavat päivän keskelle hengähdyshetken, johon yhdistyvät alle tunnin kestävä orkesterin avoin harjoitus sekä matinealounas. Kevätkaudella päivämatineoita on peräti neljä, ja niiden pariin yleisö pääsee 16.2., 2.3., 2.3. ja 11.5. Kuopion kaupunginorkesterin kausikorttien myynti alkaa tänään 21.11. ja päättyy tammikuun 4. päivä.

Iloisia, koskettavia ja väkeviä elämyksiä kaikenikäisille

Kaikenikäiset yleisöt ja monenlaiset musiikkimaut on otettu huomioon kevätkauden ohjelmistossa. Lapsille ja koko perheille esiintyvät kaupunginorkesterin kanssa 17.1. M.A. Nummisen tunnetuksi tekemä Gommi-jänis ja Pedro Hietasen esittämä Pommi-kissa. 4.5. konserttilavalla laulavat Rajalan ja Pyörön koulujen musiikkiluokkalaiset, kun Lentävä matto –musiikkinäytelmä vie kuulijat taianomaiselle matkalle kaupunginorkesterin kanssa. Kaikille elokuvan ja musiikin ystäville sopiva Charlie Chaplinin Nykyaika-elokuva nähdään kaupunginorkesterin livesäestyksellä 10.2. ja on ikärajaltaan sallittu. Varttuneempaan makuun sopii esimerkiksi Kuopion kaupunginorkesterin Georg Ots – Rakastan elämää –konsertti 14.3. solistinaan Gabriel Suovanen, joka tulkitsee koskettavia, entisajan elämänmenoa kuvailevia säveliä. Georg Otsin vaiherikkaaseen elämään voi tutustua myös huhtikuussa Muuttuvat laulut –konsertissa solistina mm. Amadeus Lundberg. Varttuneemman väen palveluja esittelee Musiikkikeskuksessa Kielon päivän tapahtuma 9.6. järjestäjinään Kuopion vanhusneuvosto ja eläkeläisjärjestöt.

Sekä nuoreen että aikuiseen makuun on tarjolla kevätkaudella mittava määrä konsertteja. Tuoreiden hittien parissa ollaan Erinin ja Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa 19.4., jolloin kuullaan sekä Erinin suosituimpaa tuotantoa että makupaloja uudelta Seliseli-levyltä. 1970-80-luvun superhiteistä nautitaan Kuopion konservatorion ja Savonia-AMK:n rytmimusiikin opiskelijoiden tähdittämässä New kids in town –konsertissa 27.4. Heviklassikoita on tarjolla 21.4., kun Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin yhtyeisiin lukeutuva Apocalyptica soittaa klassikoksi muodostuneen debyyttialbuminsa ”Plays Metallica by four cellos” kokonaisuudessaan. Maanläheistä meininkiä ja positiivisuutta hehkuvat konserteissaan J. Karjalainen 25.3. sekä Mikko Kuustonen 19.3., ja juurimusiikkiin kallellaan ollaan helmikuussa Erja Lyytisen Stolen Hearts –levynjulkaisukiertueen keikalla. Takuuvarmasti suomalaiseen tunnelmaan pääsee 26.3. Markku Aron ”Etsin kunnes löydän sun –konsertissa ja 24.3. suomalaisesta rock-ilmiöstä kertovassa Autiotalossa-rockmusikaalissa. Nuorten keskuudessa suosittu animen ja mangan suurtapahtuma Animecon järjestetään jälleen Musiikkikeskuksessa 8.-9.7.

Tanssin ja stand upin riemua

Kevään aikana musiikki yhdistyy liikkeeseen useissa Musiikkikeskuksen tapahtumissa. Kuopion Reippaan Voimistelijoiden Polkuja–koreografiakilpailu tammikuussa on täynnä liikkeen ja tanssin riemua. Kuopion konservatorion tanssin perusopetuksen Aika – avaruus -kevätnäytös järjestetään 2.4. ja pienten tanssijoiden kevätnäytös 13.5. Kansainvälinen Kuopio tanssii ja soi –tapahtuma valloittaa 48. kerran ja tarjoaa jälleen tanssimailman helmiä ympäri maailmaa. Stand upin suosikit viihdyttävät yleisöä kevään aikana moneen otteeseen, ja luvan kanssa voi nauraa kippurassa 3.3. Mika Eirtovaaran isännöimässä Stand up! –illassa, 5.5. Naurun tasapaino –TV-sarjan voittajien Voittajat – on the road –tilaisuudessa, 13.5. Sami Hedberg & Niko Kivelän stand up show’ssa ja 10.6. Pullukka Run –tapahtuman K-18 iltajuhlassa. Keväällä Musiikkikeskuksessa järjestetään myös Onnenaika-juhlamessut teemana juhlat, häät, kauneus ja hyvinvointi sekä muita tilaisuuksia.

Lipunmyynti: Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23), Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), Sokos Kuopio, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. Musiikkikeskuksen ja kaupunginteatterin yhteinen palvelunumero: 0600 96 100 (1,98 €/ min. + pvm). eLiput: www.lippu.fi.