STOP THE PRESS!

Arrival

ArrivalOhjaus: Denis Villeneuve
Käsikirjoitus: Eric Heisserer, perustuu Ted Chiangin novelliin ”Story of Your Life”
Tuotanto: Shawn Levy, Dan Levine, Aaron Ryder, David Linde
Näyttelijät: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Mark O’Brien
Arvio: 5/5

Kanadalaissyntyinen ohjaaja Denis Villeneuve on saanut viime vuosina melkoisesti positiivista suitsutusta elokuvilleen. Vuonna 2001 valmistunut lyhytelokuva Maelström keräsi palkintoja useilta elokuvafestivaaleilta ympäri maailmaa. Samalla se nosti miehen monien elokuvafanien tietoisuuteen. Suurta läpimurtoa saatiin kuitenkin odottaa melkoinen tovi, vaikka vuonna 2013 valmistunut panttivankitrilleri Vangitut tarjosikin kelpo startin. Todellinen jackpot tapahtui pari vuotta myöhemmin ilmestyneellä toimintajännärillä Sicario. Se takasi miehelle isommat budjetit ja sen myötä myös isommat projektit, kuten legendaarisen Blade Runnerin tulevan jatko-osan ja tämä tuoreen Arrivalin.

Kielitieteisiin erikoistunut tutkija Louise Banks (Amy Adams) kutsutaan apuun, kun Maahan on saapunut kaksitoista ulkoavaruuden alusta. Hänet tunnetaan lahjakkaana harvinaisempien kielien taitajana, joten Yhdysvaltain armeijan eversti Weber (Forest Whitaker) pyytää häntä kääntämään saamaansa viestiä. Louise vaatii kuitenkin päästä paikan päälle selvittämään itse, millä asialla muukalaiset ovat. Hänen apunaan toimii matemaattisesti lahjakas fyysikko Ian Donnelly (Jeremy Renner), joka ei ole täysin varma kollegansa toimintatavoista. Pian heille kuitenkin selviää, että näiden ulkoavaruuden olioiden läsnäololla on suuremmat tarkoitusperät, kuin mitä he ovat osanneet kuvitella.

Tämän elokuvan julistetta katsellessa voi katsoja saada sen käsityksen, että nyt on tulossa suuri sci-fi -elokuva. Osittain se kyllä pitää paikkaansa, mutta sanoisin kuitenkin, että kyseessä on enemmänkin tarina meistä ihmisistä ja luottamuksesta toisiimme. Etten paljastaisi juonta merkittävästi, niin Villeneuve hyödyntää taidokkaasti science fiction -elokuvien elementtejä siirtäen sen humaaniin tarinaan, jota ei todellakaan ole kerrottu hollywoodmaisella siirapilla kuorruttaen. Visuaalisuus on pyritty pitämään niin maanläheisenä kuin mahdollista ja näin siihen on saatu sopivasti sellaista uskottavuutta, että katsoja voi aidosti uppoutua tapahtumiin. Viime vuosina erittäin nousujohteista näyttelijänuraa tehnyt Amy Adams osoittaa jälleen olevansa oikea nainen oikeassa roolissa. Hänestä on vuosien varrella kasvanut erittäin kypsä näyttelijätär, joka pystyy hyvinkin pienin tavoin muuntautumaan rooliin kuin rooliin uskottavasti. Voisinpa väittää, että hän on oman sukupolvensa Meryl Streep, sillä hyvin harvat tämän ikäpolven amerikkalaisista näyttelijättäristä pystyvät samaan. Louisen roolissa hän tekee hyvin herkän, mutta tarpeen vaatiessa vahvan naisen roolin. Toiminnallista elokuvista viime vuosina tutuksi tullut Jeremy Renner tekee yllättävän hyvän roolisuorituksen, vaikka hahmo jääkin hieman yksioikoiseksi tapaukseksi Adamsin suorituksen rinnalla. Kaiken kaikkiaan Arrival on yksi vuoden 2016 parhaita elokuvia, joka yllättää katsojan tinkimättömällä tarinankerronnalla.

Lisämateriaalina tarjolla on viisi making of -dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Xenolinguistics, LLC / Universal Sony Pictures Home Entertainment, 2017

Traileri: