STOP THE PRESS!

Lappeenrannassa Museoperjantai 2.12.2016

Lappeenrannan Linnoituksessa sijaitseviin Etelä-Karjalan museoon ja Lappeenrannan taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy talviaikana joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Museoperjantaina 2.12.2016 Etelä-Karjalan museossa ja Lappeenrannan taidemuseossa on avoinna kolme näyttelyä. Vertaisihmettelijät ovat paikalla klo 13 – 15 molemmissa museoissa.

Etelä-Karjalan museossa (Kristiinankatu 15) on esillä näyttely Väri on valoa – Saimaalta itään värivalokuvin. Esillä on valokuvauksen pioneerin venäläisen Sergei Progudin-Gorskin värivalokuvia. Hän lähti syksyllä 1903 laivalla ensimmäiselle värikuvausmatkalleen Viipurista Saimaalle, Savonlinnaan ja Punkaharjulle. Prokudin-Gorskin keksintö oli sensaatiomainen. Hän teki värikuvansa mustavalkoisille lasinegatiiveille. Kohde valotettiin kolme kertaa eri levylle, punaisen, vihreän ja sinisen suotimen läpi. Prokudin-Gorski oli aikaansa edellä. Nyt kaikki digitaalimenetelmät toimivat Prokudin-Gorskin kolmivärimenetelmän tavoin: televisiot, näytöt, tabletit ja matkapuhelinten kamerat.

Etelä-Karjalan museon perusnäyttely Rajalla – Kolme karjalaista kaupunkia – Lappeenranta, Viipuri ja Käkisalmi, joka tutustuttaa kaupunkien vaiheisiin tekstien, kuvien, karttojen, piirustusten, esineiden sekä ääninauhojen ja videoiden avulla.

Lappeenrannan taidemuseossa (Kristiinankatu 8-10) on esillä valokuvaaja Juha metson retrospektiivinen näyttely Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion. Lappeenrannan taidemuseo ja Salon taidemuseo Veturitalli, ovat toteuttaneet näyttelyn. Salon taidemuseo Veturitallissa näyttely oli esillä 30.1. – 15.5.2016. Takautuva Tunteella liikkeellä – Emotion in Motion -näyttely kokoaa yhteen energisen Juha Metson tuotannon monipuolisuuden. Laaja kokonaisuus sisältää noin 150 teosta, koostuen valokuvista, kuvasarjoista, installaatioista, performanssivideoista ja musiikkivideoista 1980-luvulta alkaen, neljältä eri vuosikymmeneltä.

Metson tuotantoa on aiemmin esitelty ympäri maailmaa lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä mm. New Yorkissa, Berliinissä, Rio de Janeirossa ja Pietarissa. Vuonna 2014 Suomen Lehtikuvaajat ry jakoi Juha Metsolle Vuoden 2013 Henkilökuva -palkinnon näyttelijä Ville Haapasaloa esittävästä valokuvasta.

Museot ovat avoinna ti-su klo 11–17 ja museokaupat palvelevat museoiden aukioloaikoina.