STOP THE PRESS!

Christelle Masin valokuvanäyttely ”Arctic” Galleria Kajasteessa 30.11-18.12.2016

 Kuva: Christelle Mas

Kuva: Christelle Mas

Arctic” valokuvasarja (2015-2016) käsittelee fiktiivisiä, mystiikkaa uhkuvia jäisiä maisemia, joissa ei ole ihmisiä. Suomen pohjoiset lumimaisemat revontulineen ja erikoiset valot talvella (taivaan ja lumista heijastuva), erityisesti ”sininen hetki”, ovat valokuvien inspiraation taustana. Erityisesti Lapin maisemat innostavat minua kuvaaman. Valokuvat on lavastettu studiossa. ”Arctic” valokuvasarjassa olen muun muassa käyttänyt hyväkseni veden pintajännitystä, nesteiden kemiallisia reaktioita ja kasvattanut kiderakenteita. Valokuvaan teleobjektiivilla pimeässä uv-valon avulla näitä mikroilmiötä. Valokuvia ei ole tietokoneella käsiteltyjä. Maisemat ovat aukeita, avaruusmaisia, tavallaan tyhjiä, vedenalaisia ja mystisiä. 

Haluan näyttää suomalaistuneena ranskalaisena taiteilijana, mitä tarkoittaa ja edustaa pohjoimaiset/arktiset maisemia kollektiivisessa alitajunassa, kertoo Christelle Mas. Eli ei ole tarkoitus näyttää dokumentimaisia valokuvia Suomen maisemista, vaan luoda uusia sisäisiä pohjoisia näkymiä, joissa aktivoidaan mielikuvitusta, hän jatkaa.  Arktinen alue on yleensä ihmisille enemmän fiktiivinen kuin todellinen. Mielikuvat jotka liittyvät siihen ovat tosi vahvoja. Kumpi on ”oikea” todellisuus: Se mitä ihmiset kuvittelevat ja mihin he uskovat, vai se todellisuus, jota ihmiset eivät ole nähneet ja kokeneet? Käsittelen teoksissani rajatilaa: fiktion ja todellisuuden välisiä hetkiä, jolloin todellisuus vääristyy.

Christelle Mas (s. 1984) on ranskalaissyntyinen, Oulussa asuva kuvataiteilija, joka valokuvaa sisäistä maailmankaikeutta. Christelle Mas valokuvaa lavastamiaan kohtauksia usein mikrotasolta – luonnolliset kuvauskohteet saavat lopullisissa valokuvissa tuntemattomasta maailmasta peräisin olevan science fiction -luonteensa. Christelle Mas on alusta lähtien hyödyntänyt tiedettä hänen valokuvissaan, installaatioissaan ja piirroksissaan, muun muassa kemiallisia reaktioita, veden pintajännitystä ja röntgenkuvia. Christelle Mas tekee valokuvia, piirroksia ja installaatioita.

Näyttelyä on tukenut Oulun Saskiat ry ja Taiteen edistämiskeskus Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun toimipiste.

Galleria Kajaste
Bulevardi 32 / Albertinkatu 30, 00120 Helsinki
avoinna: ke – pe klo 12 -18 ja la – su klo 12-16. Gallerian jäädessä Joulutauolle 19.12. pyynnöstä myös yksityisvierailuja 15.1. 2017 saakka.

www.christelle-mas.fr
https://www.facebook.com/events/1173826492711496/