STOP THE PRESS!

Valoveistokset historian hämäristä tuovat talvista tunnelmaa Helsingin kaupunginmuseoon

Alexander Reichsteinin valoveistokset hohtavat museon sisäpihoilla joulun alla. Kuva: Alexander Reichstein

Alexander Reichsteinin valoveistokset hohtavat museon sisäpihoilla joulun alla. Kuva: Alexander Reichstein

Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16, laskeutuu kaamosaikaan. Museon aula koristautuu joulun tähdillä, ja sisäpihoilla astelevat Alexander Reichsteinin He olivat täällä -teoksen valoveistokset 3.–31.12.2016.
Kaupunginmuseon kolmella hienolla sisäpihalla kannattaa vierailla myös vuoden pimeimpänä aikana. Pihoilla alkaa nimittäin kuljeskella hahmoja Helsingin historian hämäristä. Ihmishahmoiset, läpikuultavat valoveistokset edustavat Helsingin historiaa keskiajalta 1900-luvun alkuun. Alexander Reichsteinin valoteos He olivat täällä nousi Lux Helsinki -festivaaleilla 2016 yleisön suosikiksi. Täydennettyä ja laajennettua teosta pääsee nyt katsomaan keskelle vanhinta Helsinkiä.

Sarjan veistokset on tehty käyttämällä useita kerroksia käsin taivutettua 2–4 mm paksua teräslankaa. Sen jälkeen ne on kuumasinkitty ja maalattu erikoismaalilla, joka hohtaa pimeässä UV-lamppujen loisteessa. Läpikuultavuutensa ansiosta teoksen ihmishahmot sulautuvat historialliseen ympäristöönsä ja muodostavat taustansa kanssa yhtenäisen kokonaisuuden. Valoveistosinstallaatioon kuuluu musiikkitausta, joka kantaa kuulijan korviin kaikuja menneiltä aikakausilta.

Museon ikkunoissa kaamosta karkottavat suomalaistuneen hollantilaissuunnittelijan Willem Heefferin museolle valmistamat vaneriset joulutähdet. Valaistuja tähtiä koristavat museokokoelmien vanhat talviset valokuvat.

Valoveistoksia ja joulukoristeluja voi ihailla museossa Tuomaan markkinoista vuodenvaihteeseen asti, 3.–31.12.2016 museon aukioloaikoina. Veistoksia katsomaan on vapaa pääsy, kuten Helsingin kaupunginmuseoon aina.

Museokaupasta kaupunkilaisjoulu pukinkonttiin

Museon perinteisten tarinajoulukalentereiden lisäksi Museokaupasta voi ostaa kaupungin hienoimmat joulukortit ja nerokkaat lahjat, kuten nostalgisilla etiketeillä varustellut tulitikkuaskit tai mennyttä Helsinkiä kuvaavat tarjottimet. Kannattaa varautua ajoissa myös ensi vuoteen – vuoden 2017 seinäkalenterit ovat saatavissa Museokaupasta ja museon verkkokaupasta osoitteessa museokauppa.pikakirjakauppa.fi.

Helsingin kaupunginmuseo
Aleksanterinkatu 16
Avoinna
ma–pe 11–19
la–su 11–17
VAPAA PÄÄSY