STOP THE PRESS!

The Entertainer

Kenneth Branagh. Credit: Johan Persson

Kenneth Branagh. Credit: Johan Persson

Taltiointi: 27.10.2016 Garrick Theatre, Lontoo
Ohjaus: Rob Ashford / elokuvateatteriversion ohjaus: Benjamin Caron

Näytelmä: John Osborne
Näyttelijät: Kenneth Branagh, Phil Dunster, Gawn Grainger, Jonah Hauer-King, Crispin Letts, Sophie McShera, Greta Scacchi
Arvio: 4/5

The Entertainerin tapahtumat sijoittuvat 50-luvun loppupuolelle, jolloin maailma oli muuttumassa television myötä ja moni asia, kuten estradiviiihde, sai hiljalleen hiipua unholaan. Archie Rice (Kenneth Branagh) on keski-ikäinen lavojen huippunimi, jonka suosio on ollut jo pidemmän aikaa laskusuunnassa ja drinksutkin maistuvat yhä paremmin. Poikaystävänsä kanssa riitaantunut tytär Jean (Sophie McShera) palaa takaisin kotiin huomatakseen, että kaikilla on ongelmia. Perheen patriarkka Billy (Gawn Grainger) on suoranainen kiusankappale, jos sitä kysytään Archien uudelta vaimolta Phoebelta (Greata Scacchi), joka jaksaa löytää aina jostain asiasta napistavaa. Kun ongelmia on, niin kaikille maistuu kunnon paukku giniä.

Tuskin legendaarinen teatterinjohtaja-näyttelijä Sir Lawrence Olivier olisi koskaan uskonut, että hänen John Osbornelta tilaamansa näytelmän sisältö olisi niin ajankohtainen, kuin se tänä päivänä on. Vaikka perhe onkin tarinan keskiössä, niin jokainen sen jäsen edustaa erilaista hahmoa yhteiskunnassa. Siinä missä isä Billy on hyvin perinteisen katsantokannan kannattaja, niin poika Archie on puolestaan ”hälläväliä”-tyyliin vapaan maailman mies. Osborne ei tekstissään kenenkään tekemisiä moraalisoi, vaan antaa sen katsojien päätettäväksi. Branangh pääosassa tekee kunniaa omalle esikuvalleen Olivierille, joka teki kyseisen roolin vuosikymmeniä sitten. Mistään kopioimisesta ei silti ole kyse, mutta välillä tietynlaiset vaikutteet mestarilta on selvästi aistittavissa Brananghin suorituksessa. Harvemmin valkokankaallla nähty Greta Scacchi giniin menevänä Phoebena tekee kunnon läpättäjätädin roolin sen verran intensiteetillä, että oikein pisti katsojan haukkomaan henkeään. Heikoin lenkki on Jeania esittävä Sophie McShera (”Downton Abbey”), joka jää hyvin vaisuksi roolissaan, eikä saa siihen sellaista eloa, mitä se kaipaisi. Mikään mestariteos The Entertainer ei ole, mutta erittäin hyvää sanailua ja tilanteita se kuitenkin tarjoaa neljän tähden edestä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net