STOP THE PRESS!

Sellisti Sol Gabetta tähdittää vastaperustetun saksalaisorkesterin vierailua Tampere-talossa toukokuussa 2017

Ensi kevään odotettu kansainvälinen orkesterivieras tulee Saksasta. Ensimmäistä kauttaan soittava SWR sinfoniaorkesteri konsertoi Tampere-talossa 15. toukokuuta. Kokoonpano perustettiin tämän vuoden alussa, kun maineikkaat Stuttgartin sekä Freiburgin ja Baden-Badenin radio-orkesterit yhdistyivät. Kotimaassaan ”superorkesteriksi” nimettyä orkesteria johtaa Tampere-talossa venäläismaestro Vasili Sinaiski. Solistina kuullaan tämän hetken kysytyintä sellotaiteilijaa Sol Gabettaa, joka tulkitsee Edward Elgarin rakastetun sellokonserton. Lipunmyynti alkaa perjantaina 2. joulukuuta.

SWR sinfoniaorkesterissa yhdistyvät kahden orkesterin 70-vuotinen historia ja vahva keskieurooppalainen musiikkiperinne. Sekä Stuttgartin radio-orkesteri että Freiburgin ja Baden-Badenin radio-orkesteri perustettiin heti toisen maailmansodan jälkeen. Orkesterille etsitään parhaillaan ylikapellimestaria. Taiteellinen johtaja on Johannes Bultmann.

SWR sinfoniaorkesterin avauskonsertti kuultiin syyskuussa orkesterin kotipaikaksi valitussa Stuttgartissa. Muut vakituiset konserttipaikkakunnat ovat Freiburg ja Mannheim. Ensimmäisellä kaudella orkesteri kiertää ahkerasti sekä kotimaassaan että Euroopassa. Tampere-talon konsertti on ainoa Suomessa. Avauskauden ohjelmistossa on kaikkiaan 91 sinfoniakonserttia ja 15 kamarikonserttia. Yleisölle tarjotaan myös runsaasti nykymusiikkia, kaikkiaan 13 kantaesitystä. Tällä hetkellä orkesterin koko vahvuus on 175 soittajaa.

Tähtisellisti ja venäläismaestro

Orkesterivierailun solistina kuullaan argentiinalaissyntyistä Sol Gabettaa (s. 1981), joka on kiistatta tämän hetken nimekkäin nuori sellisti. Lukuisia palkintoja saanut taiteilija on esiintynyt ympäri maailmaa, mm. Los Angelesin, Philadelphian ja Lontoon filharmonikkojen sekä tunnettujen saksalaisorkestereiden, kuten Berliinin ja Münchenin filharmonikkojen solistina.

SWR sinfoniaorkesteria johtaa aikamme tunnetuimpiin venäläiskapellimestareihin lukeutuva Vasili Sinaiski (s. 1947). Sinaiski on venäläisen koulukunnan arvostettu mestari ja kuuluu maansa kapellimestaritradition tunnetuimpiin jatkajiin. Hänet tunnetaan legendaarisen Ilja Musinin oppilaana. Sinaiski nähdään säännöllisesti huippuorkestereiden kuten Clevelandin ja Los Angelesin sinfoniaorkestereiden sekä Lontoon filharmonikkojen vieraana.

SWR sinfoniaorkesteri jatkaa talon kansainvälisten orkesterivierailujen sarjaa. Tätä ennen Isossa salissa ovat vierailleet Royal Philharmonic Orchestra (syksy 2016), Armenian filharmonikot (kevät 2015), Israelin filharmonikot (syksy 2014) ja Lontoon sinfoniaorkesteri (kevät 2014).

Lipunmyynti alkaa perjantaina 2.12. Tampere-talon lipunmyynnissä, Kulttuurimyymälä Aplodissa ja Lippupisteessä.

Ohjelmisto

Zoltán Kodály: Galantalaiset tanssit
Edward Elgar: Sellokonsertto e-molli op 85
Johannes Brahms: Sinfonia nro 3 f-molli op 90

Maanantai 15.5.2017 klo 19 Iso sali, Tampere-talo
www.tampere-talo.fi/swr
Liput alk. 40/55/65 €, eläkel. 35/45/55 €, opisk. 25 €, Musiikkia ja makuja -paketti alk. 75/90/100 €