STOP THE PRESS!

Lazarus (Original Cast Recording)

LazarusLevymerkki: Columbia Records
CD1 1. Hello Mary Lou (Goodbye Heart), 2. Lazarus, 3. It’s No Game, 4. This Is Not America, 5. The Man Who Sold the World, 6. No Plan, 7. Love Is Lost, 8. Changes, 9. Where Are We Now?, 10. Absolute Beginners, 11. Dirty Boys, 12. Killing a Little Time, 13. Life on Mars?, 14. All the Young Dudes, 15. Sound and Vision, 16. Always Crashing in the Same Car, 17. Valentine’s Day, 18. When I Met You, 19. Heroes
CD2 1. Lazarus, 2. No Plan, 3. Killing a Little Time, 4. When I Met You
Arvio: 5/5

Vaikka tammikuussa syöpään menehtynyt David Bowie tunnetaan parhaiten musiikistaan, hän on lyönyt oman leimansa myös muun populaarikulttuurin saralle. Taide oli miehelle lähes kaikki kaikessa – myös musiikissa. Maalauksen oheella hän keräsi paljon taidetta ja kannusti erilaisia projekteja, jos vain kiinnostusta sattui olemaan. Yksi tällaisista on viimeiseksi jäänyt teatteriproduktio, Lazarus. Hän, yhdessä teatterintekijä Enda Walshin kanssa, suunnitteli musikaalia ja tarjosi mahdollisuuden käyttää koko musiikkikatalogiaan. Sieltä sitten valkkautui sopiva nippu tuttuja ja hieman vähemmän kuultuja kappaleita muutaman uuden kappaleen kera. Päivää ennen kuin Lazarus -musikaalin näyttelijät pääsivät levytysstudioon, oli mestari siirtynyt tähtien pariin. Siksi tämä levytys on myös samalla kunnianosoitus Bowien uskomattomalle musiikille.

Ensimmäinen levy sisältää näyttelijöiden tulkitsemat kappaleet. Levyn kuitenkin aloittaa pieni pätkä Ricky Nelsonin klassikosta Hello Mary Lou. Jos ei ole musikaalia nähnyt, niin valinta voi hieman hämmentää, mutta muutaman kuuntelukerran jälkeen se alkaa oikeasti toimia hyvin. Kahdeksastatoista Bowien kappaleesta lähes puolet ovat tuoreempaa tuotantoa, mutta sopivasti on jätetty myös mukaan klassikoita ja harvemmin kuultuja juttuja. Esimerkiksi Scary Monsters -albumin aloittavaa It’s No Gamea en muista miehen koskaan esittäneen livenä ja nyt se pääsee elämään Michael C. Hallin ja Lynn Craigin tulkitsemana. Sovitukset kappaleista ovat hyvin pelkistettyjä ja varsinkin vanhempi tuotanto on saanut ehkä hivenen liian siloitellun, mutta kuitenkin toimivan sävytteen. Next Day – ja Blackstar -albumeista napatut kappaleet puolestaan kuulostavat hyvinkin samankaltaisilta, mutta saundeiltaan riisutuilta. Toisella levyllä pääsee itse maestro viimeisen kerran ääneen, sillä tässä kuullaan miehen viimeiset sävellykset hänen omina versioinaan. Levyn käynnistää Lazarus, joka julkaistiin Blackstar -albumilla ja myöskin sen musiikkivideon myötä Bowien hyvästeli faninsa. En ole varma, onko tämä kyseinen versio julkaistu tuolla vuoden alussa julkaistulla albumilla, mutta hieman vaikutti siltä, että jotain eroa siinä olisi – sellainen vaikutelma tuli. Yllätyin, että Killing a Little Time vie Bowien tanakamman saundin pariin, jollaista viimeksi kuultiin jossain 90-luvun puolella miehen ”uuden” kokeilevamman kauden aikana. Lopuksi verho sulkeutuu kauniilla When I Met You -kappaleella, joka on yhdistelmä miehen 60-luvun loppupuolen sanoitustyyliä ja modernia saundia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Columbia Records, 2016