STOP THE PRESS!

World War II Classics: Hitlerin sota

ww2_hitlers_warOhjaus ja käsikirjoitus: Dave Flitton
Tuotanto: Lamancha & Castle Productions
Pääosissa: Patrick Allen
Arvio: 4/5

Hitlerin sota on seuraava, Toisen maailmansodan kehitys poikkeuksellisesti lähinnä Saksan näkökulmasta ja myös OKW eli Wehrmachtin päämajan näkökulmasta. Se valaisee sodan kehitystä ja kulkua erinäisten marsalkkojen ja Hitlerin lausahdusten muodossa. Hitlers War noudattaa jo aiemmista World War II Classics dokumenteista tuttua kolmen ala-dokumentin formaattia, joissa kussakin tarkastellaan jotakin kokonaisuuden osa-aluetta hieman tarkemmin.

Hitlerin sota osa 1 – ”1940-1943”

Levyn ensimmäinen dokumentti käsittelee Hitlerin (ja natsi-Saksan siinä sivussa) voittokulkua Puolan hyökkäyksestä aina Operaatio Barbarossan alkuun (siis Neuvostoliittoon hyökkäyksen asti). Siinä käsitellään myös sodan diplomaattista puolta, kuten esimerkiksi Hitlerin vastahakoisuutta hyökätä Englantiin, minkä hän näkee potentiaalisena liittolaisena (ei niin kaukaa haettu kuin miltä kuulostaa briteillähän oli tunnetusti pitkä perinteet ”tieteellisen rotuopin” kannattajina.). Toisessa vaakukupissa liittolaissaralla ovat esim. Romania (joka vaihtoi puolta toisessa maailmansodan aikana kaksi kertaa, siis aina voittajan puolelle) tai Mussolinin fasistinen Italia, jonka epäonnistuneita sotaretkiä Hitler joutui paikkailemaan, etteivät ne järkyttäisi pahasti hänen suuria suunnitelmiaan Neuvostoliiton varalle. Huvittana yksityiskohtana mainittakoon, että vaikka Mussolini ja Hitler olivat sekä liittolaisia että hyviä ystäviä, niin silti aina välillä näiden herrojen ego tuli tehokkaan yhteistoiminnan esteeksi, aina välillä lähes lapsellisiin tempauksiin asti…(Tulee vain mieleen että lieneeköhän Chaplinin kuuluisa elokuva ”Diktaattori” sittenkin omata hieman enemmän todellisuuspohjaa kuin annetaan ymmärtää.)

Hitlerin sota osa 2 – ”1943-1945”

Operaatio Barbarossa, Saksan suurhyökkäys Neuvostoliittoon. Operaatio, joka viivästyi vuodella, alkoi ilman mitään faktatietoa vihollisen joukkojen määrästä tai laadusta tai ilman ajantasalla olevia karttoja. Vielä samaan aikaan, kun Saksalla oli kaksi muuta rintamaan auki, yksi Afrikassa ja toinen länsi-Euroopassa. Tähän kun lisätään vielä se että kumpikin osapuoli oli sokaistu tiedustelufaktoilla, oman ideologiansa puolesta, niin ainekset katastrofiin olivat kasassa. Samaan aikaan Saksan kotirintamalla alkavat ensimmäiset merkit rauhattomuudesta, itärintamaa piinavat huolto-ongelmat (eri raideleveys ja se että neuvostojoukot tuhoavat kaikki junat ja sillat perääntyessään, puhumattakaan syksyn mutakaudesta). Saksalaisten ollessa jumiutuneena sään ja puutteellisen huollon kanssa, Neuvostoliitto kokosi voimiaan siirtäen vahvistuksia mm. Siperiasta ja kauko-idästä vahvistamaan Moskovan puolustusta (tarpeeton lienee huomauttaa että Siperian yksiköillä oli niin varusteet kuin myös kokemusta talvisodankäynnistä). Loppu aina Berliinin valloitukseen lieneekin historiaa. Tärkein syy natsi-Saksan tappioon lienee se Hitler yritti käydä sotaa liian monella rintamalla, ilman sodan vaatimaa liikkuvuutta (siis kykyä perääntyä tarvittaessa) tai käsitystä logistiikan tärkeydestä.

Eva Braun – Hitlerin rakastajatar

Tunnettu fakta on että siinä vaiheessa kun Eva Braun ja Hitler menivät naimisiin (hieman ennen Hitlerin itsemurhaa), he olivat olleet rakastavaisia jo 14 vuotta. Mutta mitä paljastavat Eva Braunin Berghoff:issa olevat värilliset kaitafilmit. Näistä filmeistä avautuu hieman paradoksaalista sinällään se ihminen, ”suuren johtajan” takana. Vaikka kyllähän näitäkin filmejä varmasti leikelty propagandistisessa tarkoituksessa.

Dokumentin äänen ja kuvanlaatu on edelleen tv-tasoa, eikä levy sisällä ekstroja. Kuitenkin mielenkiintoinen kappale toisen maailmansodan historiaa.

Mika Peltola for Smackthejack

photos copyright by PAN VISION 2006