STOP THE PRESS!

Suomen pelimuseo avautuu Vapriikissa Tampereella

Kuva: Saana Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto 2016

Suomalainen pelikulttuuri saa vihdoin oman museonsa. Museokeskus Vapriikkiin Tampereelle avataan 5.1.2017 Suomen pelimuseo, joka kertoo suomalaisen pelaamisen monikymmenvuotisen historian sen ansaitsemissa puitteissa. Museo on Suomen ensimmäinen pelaamiseen keskittyvä museo ja yksi harvoista koko maailmassa.

–  Suomen pelimuseo kertoo, mistä digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi, miten se kehittyi vuosien saatossa ja miten se päätyi nykyiseen asemaansa, kertoo tutkija Outi Penninkangas Vapriikista.

–  Vaikka museon pääpaino on digitaalisissa peleissä, emme ole unohtaneet muita pelejä, kuten lauta- ja roolipelejä.

Suomen pelimuseon tärkeä osa on elämyksellisyys: museon kävijät saavat kokeilla esillä olevia pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Esillä on 100 peliä, joista pelattavia on noin 60.

Museossa voi muun muassa pelata pelihallissa klassisia kolikkopelejä, vierailla Commodore 64 -harrastajan huoneessa ja pelailla 1990-luvun vaihteen NES-pelejä harrastajan kotona.

–  Pelattavissa on myös maailmanluokan harvinaisuuksia, joita monissa museoissa voi katsella vain lippusiiman takaa, kertoo Mikko Heinonen Pelikonepeijooneista.

–  Kaikki automaatit ovat esillä alkuperäisessä asussaan, huolellisesti entisöityinä. Kunnostustyötä teimme joukkorahoitusvaroilla.

Osa museon kustannuksista katettiin joukkorahoituksella. Kampanjassa etukäteen lipun museoon lunastaneet mesenaatit saavat tutustua Pelimuseoon jo joulukuussa. Kaikille ovet avautuvat 5.1.2017.

Suomen pelimuseo on syntynyt Vapriikissa sijaitsevan Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojektina.

Kolmen harrastajan yhteenliittymä, Pelikonepeijoonit, on taltioinut suomalaista pelihistoriaa jo vuodesta 1999 alkaen. Pelikonepeijoonit luovuttivat satoja laitteita ja tuhansia pelejä sisältävän kokoelmansa Suomen pelimuseon näyttelyiden käyttöön.