STOP THE PRESS!

Rogue One: A Star Wars Story

Rogue One: A Star Wars StoryOhjaus: Gareth Edwards
Käsikirjoitus: Chris Weitz, Tony Gilroy
Tuotanto: Kathleen Kennedy, Allison Shearmur, Simon Emanuel
Näyttelijät: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Jiang Wen, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Riz Ahmed
Arvio: 5/5

Galen Erso (Mad Mikkelsen) on aiemmin työskennellyt Imperiumin palveluksessa suunnitellessaan Kuolemantähteä. Jäätyään hommista pois hän on muuttanut perheensä kanssa rauhallisimmille seuduille. Eräänä päivänä hänet kutsutaan takaisin. Galen ei ole kuitenkaan asiasta innostunut, joten pakkotoimenpiteet otetaan käyttöön: Galenin vaimo tapetaan, mutta tytär Jyn (Felicity Jones) onnistuu pakenemaan näitä raakamaisia raukkoja. Vuodet vierivät ja tyttösestä on kasvanut nuori soturinainen. Hän saa tietää, että isä on yhä elossa ja että hän on asentanut Kuolemantähteen pienen huomaamattoman aukon, jota kautta tuon julman aseen voi tuhota. Sen tuhoamiseksi Jyn tarvitsee apua kapinallisilta. Hän, yhdessä kapinallisten tiedustelu-upseerin Cassian Andorin (Diego Luna), kanssa kasaa taistelujoukon. Samalla synkät voimat ovat vain kasvamassa.

Vaikka Rogue One: A Star Wars Story onkin ns. spinoff-elokuva tähän elokuvasaagaan, niin täysiverinen Star Wars -elokuva se on kaikin tavoin. Siinä on sekoitus alkuperäisen elokuvan seikkailumaisuutta sekä Imperiumin vastaiskun tummasävytteisiä piirteitä. Se on varmasti mannaa noiden legendaaristen elokuvien ystäville. Käsikirjoittajat Chris Weitz ja Tony Gilroy ovat todella paneutuneet luomaan tarinan, joka on uskollinen Lucasin alkutarinan hengelle ja samalla kuitenkin tuore. Ohjaaja Gareth Edwardsin käsittelyssä heidän tekstinsä pääsee kunnolla liitoon ja tarjoaa erikoistehostein kuorutettuna viihdenautintoa. Siinä missä Luke Skywalker on ollut tärkeä osa Star Wars -saagaa, niin voin väittää, että nyt hän sai kunnon haastajan, Jyn Erson. Englantilaisnäyttelijätär Felicity Jones (”Kaiken teoria”) on roolissaan todellinen sankaritar, jossa on myös tunteikkuutta ja ilmekkyyttä. Hän on kuin syntynyt tätä roolia varten, sillä hän tekee hahmosta uskottavan sankarittaren, joka on todella kuin naispuolinen Luke Skywalker. Rogue One on erinomaista Star Wars -viihdettä koko rahan edestä.

Lisämateriaalina tarjolla on reilu tunnin verran making of -dokumentteja, kuvagallerioita ja ”näyttelijöiden esittely”.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Lucasfilm LFL / Walt Disney Studios Home Entertainment, 2017

Traileri: